Een weekend Texel!

Texel

Twee weken geleden maakte ik mijn eerste trip van dit jaar. Ik heb toen een heel weekend doorgebracht op het waddeneiland Texel. Dit was niet zomaar een weekend Texel. Samen met nog tien reisgenoten van mijn rondreis door Jordanië heb ik hier namelijk een reünie van onze reis gehouden. Twee reisgenoten, Henk en Mary, zijn woonachtig in Den Burg op Texel. Zij hebben de reünie georganiseerd en nodigden ons uit om een weekend langs te komen, hoe leuk is dat! 🙂

Lekker tafelen en herinneringen ophalen

Het weekend begon vrijdagmiddag toen ik om 16:30 uur op de veerboot naar Texel stapte. Eenmaal aan de overkant werd ik op Texel opgewacht door een stel uit Brabant die ook onderdeel uitmaakten van de groep. Zij hadden de auto mee op de boot genomen en na mij te hebben opgepikt reden we richting Den Burg. Daar werden we hartelijk ontvangen door Henk en Mary in hun prachtige houten woning. Twee andere dames uit de groep waren al eerder gearriveerd en met ons zevenen gingen de gesprekken al snel over een onderwerp waar ik niet snel over uitgepraat raak: reizen!! 😉 Om 19:30 uur schoven we met z’n allen aan de eettafel en genoten we van falafel en tabouleh; typische Arabische gerechten. Even waanden we ons terug in het fascinerende Jordanië! Na heerlijk te hebben gegeten was het tijd om nog meer herinneringen van onze reis op te halen en bekeken we elkaars fotoboeken van de prachtige reis die we vorig jaar mei hebben gemaakt.

Texel

Boer Zoekt Vrouw, een mooie wandeling, Texels bier en heerlijke gerechies

De volgende dag pikten we ook de andere vier reisgenoten van de boot en reden we gelijk door naar boer Jan, de Texelse boer die in 2014 bekend werd van het populaire programma Boer Zoekt Vrouw. Hij runt met zijn ouders en vriendin (overgehouden aan Boer Zoekt Vrouw) een schapenbedrijf en wij hebben op dit bedrijf een kijkje genomen. We aaiden lammetjes, shopten in het winkeltje op de boerderij en spraken even kort met boer Jan. Hij was druk aan het werk en had daardoor weinig tijd. Zijn vriendin Rianne had gelukkig wat meer tijd, dus daar hebben we wat langer mee gesproken, erg leuk!

Texel

Na dit bezoek reden we richting het dorp De Koog waar we een korte wandeling door een duingebied maakten. Dit was heerlijk uitwaaien en met het uitzicht op een twintigtal grazende Schotse hooglanders was het lekker bijpraten met elkaar. Na een korte strandwandeling scoorden we een heerlijke lunch bij Strandpaviljoen Strandpaal 21. Ik koos voor de goedgevulde Bisque, een heerlijke vissoep gevuld met zeevruchten, met toast en aioli. Later op de middag stond er nog een rondleiding bij de Texelse Bierbrouwerij op het programma. De rondleiding begon met een film over alle stappen die bij bier brouwen komen kijken. Daarna bezochten we ook nog het brouwhuis met de koperen ketels, de vergistingsruimte, de lagerruimte en de bottelarij. In het proeflokaal sloten we de interessante rondleiding af met een proeverij van vier Texelse bieren. Het was een erg leuke rondleiding en het is zeker een aanrader als je keer op Texel bent én van bier houdt natuurlijk. 😉

Texel

’s Avonds genoten we van heerlijke gerechies in restaurant Het Schoutenhuys. De gerechies zijn minigerechten geserveerd in 5-gangen in de vorm van een verrassingsbuffet. Persoonlijk kies ik het liefst van te voren uit wat ik op mijn bord krijg, maar dit was werkelijk een verrassing om van te smullen! Los van het heerlijke eten genoten we met z’n allen van een mooie avond. We haalden herinneringen op van onze reis en bovenal werd er net als in Jordanië weer veel gelachen. Na het toetje sloot Henk ons etentje af met zijn vertolking van het nummer Groot Hart van De Dijk. Dit nummer heeft Henk in Jordanië ook gezongen toen we verbleven in de woestijnvallei Wadi Rum. Ook nu wist Henk dit nummer weer vol  passie en op onnavolgbare wijze ten uitvoere brengen.

Texel

De Slufter en afscheid nemen

De zondagochtend begonnen we met een heerlijk ontbijt. Na het ontbijt trokken we met ons allen de wandelschoenen aan om ter afsluiting van het weekend in de Slufter nog een mooie wandeling te maken. De Slufter is een uniek stukje Texel. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten dit zeegat open te laten. Hierdoor staat het gebied in een open verbinding met de Noordzee. Het is hier prachtig en je kunt hier uitstekend wandelen en heerlijk uitwaaien. Na de wandeling, waarbij we tot aan de zee hebben gewandeld, hebben we afscheid van elkaar genomen. Samen met het Brabantse stel heb ik om 13:00 uur de boot naar Den Helder genomen. Onder het genot van een kop koffie op de boot keken we terug op een geslaagde reünie op Texel die zeker voor herhaling vatbaar is.

Texel

Ben jij wel eens op Texel geweest? Wat vind je van het eiland?

Tags from the story
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Sander

  Fantastisch! Afgelopen weekend bijna de hele westkust van zuid naar noord gelopen te voorbereiding op onze wereldreis. Echt het gevoel eruit geweest te zijn. Leuk om jou verhaal te lezen en dat we veel dezelfde dingen hebben gezien.

  1. Ah wat gaaf zeg dat jullie dat stuk helemaal hebben gelopen, super!! Heb zojuist al even jullie plannen gelezen van jullie wereldreis, top! Ik zie ook Argentinië en Chili staan, dat gaat heel mooi worden, ben hier zelf in 2010 geweest, in Patagonië. Nog steeds is dit één van mijn mooiste reizen die ik heb gemaakt.. 🙂

 2. says: Nina en Jan

  He Sieds,

  Opnieuw een mooi verhaal. Het weekend wordt op die manier fraai in de schijnwerper gezet. En dat mag want het was als vanouds vertrouwd en heel gezellig. Voor herhaling vatbaar en dan in het Brabantse.

  Het Brabantse stel; Jan en Nina

 3. says: Yvonne

  Ziet eruit als een geslaagd en gezellig weekend! Wij zijn nog nooit op Texel geweest, maar lijkt me een eiland om zeker een keer te bezoeken.. even wachten op de zomer 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *