Toscane & Rome in 9 dagen: De route

In juli 2010 heb ik een groepsreis gemaakt door Italië. In 9 dagen tijd hebben we verschillende steden in Toscane bezocht en zijn we geëindigd in de hoofdstad van Italië, Rome. In Toscane zagen we prachtige middeleeuwse steden, heuvels vol met groene cipressen, vele mooie kerken en velden vol met gele zonnebloemen. In Rome was het genieten van de schitterende barokke gebouwen, de sfeervolle piazzas en het bijzondere Vaticaanstad. Lijkt Toscane en Rome je ook wel wat? Misschien heb je dan wat aan de route die ik heb afgelegd!

Dag 1 Vertrek
De reis naar Italië is begonnen. Vandaag vlieg ik van Schiphol naar Florence. Op het vliegveld word ik samen met de groep opgehaald door de reisbegeleidster. Per bus rijden we door naar het hart van Toscane waar we de komende 4 nachten in Montecatini Terme zullen verblijven.

Dag 2 Lucca en Pisa

In de ochtend staat er een fietstocht op het programma over de stadsmuren van één van de belangrijkste historische steden van Toscane: Lucca. Onderweg hebben we tijd om te stoppen bij diverse monumenten zoals de prachtige Dom van Lucca en de kerk San Michele in Foro met z’n bijzonder mooie gevel. Verder bekijken we oude wachttorens, prachtige tuinen en de verschillende piazzas die de stad rijk is. Zo eindigen we onze fietstocht op het Piazza dell’Anfiteatro, de plaats van het vroegere amfitheater.

In de middag vervolgen we onze weg naar het welbekende Pisa, waar we vlakbij het Veld der Wonderen uit de bus stappen om de verschillende monumenten op het Campo del Miracoli te bekijken. Zodra we door de poort zijn, worden we verblind door de monumentale bouwwerken van het schitterende witte marmer. We bezoeken de wereldberoemde scheve toren van Pisa, de Dom van Pisa, het Baptisterium en de ommuurde begraafplaats Camposanto. Deze bouwwerken getuigen van de enorme bloeiperiode die het middeleeuwse Pisa doormaakte. In de avond hebben we met de groep een wijnproeverij en genieten we van heerlijk diner.

Lucca

Pisa

Dag 3 – 4 Florence
Na het ontbijt gaan we per trein op weg naar de hoofdstad van Toscane: Florence. Onder leiding van een gids maken we een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden. We zien onder andere de Kathedraal van Florence, de kerk San Miniato al Monte en de beroemde Ponte Vecchio, de oudste brug van Florence. Daarna hebben we de gelegenheid de stad op eigen houtje te verkennen. Op het Piazza della Signoria bekijken we in alle rust de marmeren kopie van Michelangelo’s David en het Palazzo Vecchio. Na de lunch bezoeken we het Palazzo Pitti met de daarachter gelegen Boboli-tuinen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De volgende dag hebben we een vrije dag. Ik besluit op eigen gelegenheid nogmaals met de trein naar Florence te gaan. De stad heeft me gisteren echt geboeid en ik besluit de belangrijkste bezienswaardigheden nog een keer op mijn gemak te bekijken. De prachtige oude binnenstad die nog veel weg heeft van het centrum, zoals het er 500 jaar geleden uit heeft gezien, heeft veel te bieden. Ik breng onder andere een bezoek aan de Medici-kapellen en ook beklim ik de Kathedraal van Florence. Helemaal bovenin heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ik wil ook nog het Uffizi bezoeken, echter staat daar zo’n grote rij dat ik dit grootste kunstmuseum van Italië helaas moet overslaan.

Tip: Ben je van plan om in Florence veel bezienswaardigheden te bekijken dan is de Firenze Card zeker een aanrader! Je betaald 50 euro en dan kun je 3 dagen lang zo’n 50 musea, monumenten, historische tuinen, exposities en tentoonstellingen bekijken. Bovendien ontloop je met deze kaart de lange rijen bij de musea. De kaart is bij de toeristische informatiepunten en bij diverse musea te verkrijgen.

Florence

Florence

Dag 5 Montecatini Terme – San Gimignano – Siena – Chianciano
We maken kennis met de prachtige heuvelachtige landschappen waar Toscane zo bekend om is. Wijngaarden, olijfbomen, kerken, Toscaanse villas en boerderijen bepalen de idyllische omgeving en laten ons voelen waarom de Italianen zo trots zijn op dit gebied. ‘s Morgens bezoeken we San Gimignano, schitterend gelegen bovenop een heuvel. Het stadje wordt ook wel het Manhattan van Toscane genoemd vanwege de dertien torens die de stad omgeven. ‘s Middags brengen we een bezoek aan Siena, een prachtige middeleeuwse stad waar we lekker door de smalle straatjes dwalen. Tussen het dwalen door brengen we nog een bezoek aan de mooie Kathedraal van Siena. Daarna pakken we een terrasje op het centrale plein Piazza del Campo.

San Gimignano

Siena

Dag 6 Chianciano – Orvieto – Rome
We verlaten het mooie Toscane en gaan op weg naar de zuidelijk gelegen hoofdstad Rome. Onderweg maken we een stop in het middeleeuwse stadje Orvieto. Het stadje ligt op een 300 meter hoog plateau en kijkt uit over een omgeving vol met wijngaarden. We brengen een bezoek aan de Dom van Orvieto. Het is een prachtige kerk en één van de grootste Italiaanse romaans-gotische kerken in zijn soort. Verder slenteren we door de smalle straatjes en langs de vestingmuren. Ook bezoeken we nog de Pozzo di San Patrizio, een waterput van 63 meter diep die je zeker gezien moet hebben. Tegen het einde van de middag arriveren we in Rome.

Orvieto

Dag 7 – 8 Rome
Onder leiding van een Nederlandstalige gids stappen we op de fiets en fietsen we langs de hoogtepunten van Rome zoals het indrukwekkende Colosseum, de Trevifontein, de Spaanse Trappen en nog veel meer. We ontdekken de verschillende wijken, de romantische piazzas en de ontelbare monumenten. In de middag zijn we vrij en bezoeken we Vaticaanstad. We nemen uitgebreid de tijd voor de wereldberoemde St. Pieter. Deze kerk laat bij elke bezoeker een onuitwisbare indruk achter en is vol met historie en beroemde namen, waaronder Michelangelo en Bernini. Ook beklimmen we de koepel. Boven aangekomen worden we beloond met een heel mooi uitzicht. Verder brengen we ook een bezoek aan de crypte onder de St. Pieter. Hier bevinden zich de praalgraven van verschillende pausen.

De volgende dag hebben we de hele dag vrij om Rome verder te ontdekken. Ik besluit alleen op pad te gaan om verschillende bezienswaardigheden nog een keer op mijn gemak te bekijken. ‘s Morgens bezoek ik het ‘klassieke’ Rome en wandel ik onder meer langs het Forum Romanum, het Colosseum en het Pantheon. Ook zie ik het Capitool, de citadel van het oude Rome, die in de 16e eeuw werd ontworpen door Michelangelo. ‘s Middags verken ik de omgeving van de Trevifontein, de Spaanse trappen en het Piazza Navona, in mijn ogen hét mooiste plein van Rome.

Tip: Ik kan je van harte aanraden Rome per fiets te verkennen! Op deze manier zie je Rome van een hele andere kant en bovendien kun je in korte tijd veel verschillende bezienswaardigheden bekijken.

Tip: Het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn liggen alledrie bij elkaar! Ik raad je aan een combiticket te kopen aan de kassa van het Palatijn, hier is het vaak het rustigst. Als je na het bezoek aan het Palatijn en Forum Romanum bij het Colosseum komt, kun je zo de wachtrij van de kassa van het Colosseum ontlopen.

Rome

Rome

Dag 9 Terugvlucht
Vandaag vliegen we terug naar Schiphol, waar we ook dezelfde dag aankomen.

Ben jij wel eens in Toscane of Rome geweest? Wat vond jij de mooiste stad?
Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Chris

  Hi! Mooie roadtrip. Naast Rome en Verona nog weinig gezien in Italie. Wel in Vaticaan geweest twee weken terug, in de regen. dat was wat minder. Maar erg mooi land en veel te zien.

  1. Als je Rome bezocht hebt weet ik zeker dat je Toscane ook mooi gaat vinden, kan het je echt aanraden Chris! 🙂 Jammer van de regen in het Vaticaan. Ik wil zelf ook nog meer van dit prachtige land gaan zien, Sicilië lijkt me ook heel mooi.

 2. says: Marijke

  Handige route. Ik ben vooral benieuwd naar Florence en San Gimignano. In België maken studenten in het laatste jaar secundair traditioneel een Italië-reis met een traject dat sterk op het jouwe lijkt. Helaas deed mijn school niet mee en dat vind ik tot op de dag van vandaag erg jammer. Daarom hoop ik ooit zelf zo’n reis te maken 🙂

  1. Ah wat balen dat je school niet mee deed. Ik kan je Florence zeker aanraden om een keer te bezoeken. Het is nog steeds mijn favoriete Europese stad. Ook San Gimignano is erg leuk, gewoon lekker rond slenteren door leuke smalle steegjes en een ijsje eten bij de Gelateria Dondoli, waar het lekkerste ijs ter wereld wordt gemaakt! 😉

 3. Ik ben echt fan van italie. Zo’n fijn land!Wij deden een drie weken rondreis door Toscane en mijn favoriete stad is denk ik Sienna. Prachtig! Rome waren we twee jaar geleden en leuk idee omdat per fiets te doen. Wij hebben daar enorm veel gelopen! (we waren er vier dagen!)

  1. Ik ben ook zo’n Italië-fan! Het is een prachtig land waar ik zeker nog meer van wil zien. Gaaf 3 weken rondreizen door Toscane, dan heb je lekker de tijd en kun je echt heel veel zien. Siena vond ik ook heel mooi, de Kathedraal vond ik super! En ja Rome heerlijk op de fiets, maar met 4 dagen ook fijn om lopend te verkennen. 🙂

 4. says: Marcella

  Wat een prachtige foto’s Sieds, ik krijg spontaan reiskriebels! Ik ben wel in Rome geweest (en op Sardinië) maar Toscane staat nog hoog op mijn wishlist. Wat een leuke veelzijdige reis dit. Mooie route!

  1. Dank je Marcella! 🙂 Ik kan je Toscane echt aanraden! We hebben in korte tijd echt heel veel leuke steden gezien met als afsluiter dus Rome. Met deze route pak je de mooiste steden, maar daarnaast heeft Toscane ook nog veel verborgen pareltjes. 😉

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *