Reis Deceptie Top 3

Tordesillas

Door Saskia van Reisgenie.nl werd ik een tijdje geleden getagd voor de Reis Deceptie Top 3! Deze tag is bedacht door Robert van Traveljunks.nl. Hij vindt namelijk dat het lijkt alsof wij als reisbloggers vaak alleen maar op toffe plekken komen en dat het tijdens een reis alleen maar genieten is. Dat is zeker niet altijd zo! Reizen kan ook echt z’n keerzijden hebben. Met deze tag is Robert benieuwd wat tijdens het reizen echt tegen is gevallen. Hij vraagt specifiek naar het meest tegenvallende land, de meeste tegenvallende accommodatie en het meest tegenvallende eten. Ik moest er even goed over nadenken, maar het is gelukt, hier komen ze!

Reis deceptie 1: Het land

Eerlijk gezegd kan ik niet een land noemen wat me echt tegenviel. Elk land heeft iets unieks; een eigen cultuur, natuur en een bevolking met zijn of haar gebruiken. Dat maakt een land juist mooi en interessant. Tuurlijk heb ik wel eens iets gezien of beleefd wat me tegenviel, maar een land wat mij in z’n geheel teleurstelde kan ik niet noemen. Als ik dan toch iets moet noemen kom ik uit op een stad, namelijk het Spaanse Tordesillas.

Vorig jaar heb ik met een stel een roadtrip door Spanje gemaakt. Tordesillas hadden we ook in ons programma opgenomen. Ik had hoge verwachtingen van het stadje vooral omdat hier in 1494 het Verdrag van Tordesillas is getekend. Met het verdrag werd destijds de niet-Europese wereld verdeeld tussen Portugal en Spanje. Het originele verdrag, in twee versies, ligt veilig in de Spaanse en Portugese archieven opgeborgen. In het museum Casa Colón in Tordisillas is een kopie van het originele verdrag te bezichtigen en dit kopie wilden we graag met eigen ogen zien. Echter was het vinden daarvan nog een hele zoektocht. Je zou verwachten dat het op een prominente plek in het museum te zien zou zijn, niet dus! We konden het maar niet vinden en uiteindelijk hebben we iemand van het museum moeten vragen. Eenmaal gevonden zagen we dat het kopie tentoongesteld was in een relatief kleine glazen vitrine en that’s it. Het viel me tegen dat zo’n belangrijk verdrag een zo niet-prominente plek inneemt in het museum. Ook omdat het verdrag in Tordesillas is getekend en het de naam van het stadje draagt.

Naast het museum hebben we ook het Monasterio de Santa Clara bezocht. Dit klooster is een bezoek waard, vooral de hoofdkapel en de mooie patio zijn indrukwekkend. Het stadje zelf vond ik verder niet zoveel voorstellen. Het was er rustig en oogde niet echt toeristisch, er was verder ook niet veel te beleven en te zien. We waren er eind april dus het kan meegespeeld hebben dat het toeristenseizoen nog wat op gang moest komen, maar desondanks had ik van Tordesillas meer verwacht!

P1020756

Reis deceptie 2: De accommodatie

Wat accommodaties betreft heb ik het meestal wel getroffen! Hierbij speelt ook mee dat ik vaak groepsreizen doe. De accommodaties zijn dan van te voren door de reisorganisatie besproken en meestal zijn ze gewoon goed. Echter in Swakopmund, Namibië, was het wat minder goed geregeld. Daar overnachtten we in kleine huisjes op een groot vakantiepark. Het zag er allemaal wat vervallen en onverzorgd uit. Bovendien overnachtten er ook veel Afrikaanse arbeiders, wat ’s avonds voor een wat grimmige sfeer zorgde. We voelden ons niet echt veilig. Ook waren de huisjes niet bepaald schoon: veel ongedierte en stof. Dit alles maakte het slapen voor ons niet fijn! Als groep hebben we dit onze reisleidster ook kenbaar gemaakt en dat leidde zelfs nog tot een discussie met haar. Ze snapte ons standpunt, maar ze kon zo snel geen andere accommodatie meer regelen, waar wij wel op hamerden. Het was hier gewoon niet uit te houden. We hebben er twee nachten moeten slapen. Uiteindelijk heeft de reisleidster met de reisorganisatie weten te regelen dat we maar één nacht hoefden te betalen: een pleister op de wonden als je het mij vraagt!

Swakopmund

Reis deceptie 3: Het eten

Wat het eten betreft denk gelijk ik aan Venezuela. Overal en op elk moment van de dag kun je in Venezuela arepas krijgen. Arepas zijn zachte, platte broodjes, gebakken van gekookt maïsmeel-deeg. De broodjes worden veelal gevuld met vlees, kip, groenten, kaas of zoetigheid. Toen ik de broodjes voor het eerst zag leek het mij wel lekker, maar toen ik de eerste hap nam was ik er gelijk klaar mee. In verhouding tot de inhoud van het broodje proefde ik zowat alleen maar de smaak van het gekookte maïsmeel-deeg, zo vies! Dit was duidelijk een deceptie voor mij.

Arepas

Wat was voor jou echt een reis deceptie? Ik ben benieuwd!
Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Sieds

   Jah zo’n leuke tag, die vul ik graag in Robert! 😉 Het is wel eens goed om erbij stil te staan dat reizen niet altijd rozengeur en maneschijn is. 🙂 Ja grappig he, ik moet er zelf ook nog steeds om lachen..

 1. says: Simone

  Leuk deze tag Sieds! En balen van die accomodatie in Namibië. Wij hebben dat ook een keer gehad in Costa Rica. Nu was er niet veel keus op die specifieke plek maar waarom ze in vredesnaam kozen voor de slechtste uit het kleine aanbod zal altijd wel een raadsel blijven. ‘Ja dit is het laatste jaar dat we hier heen gaan,’ hoor je dan vaak als excuses. Alsof wij daar iets aan hebben! Haha..

  1. says: Sieds

   Dank je Simone! Ja dat was niet bepaald een pretje. Heel herkenbaar wat jij noemt, heel vaak zijn de accommodaties prima, maar soms snap ik echt niet hoe ze zo’n slechte accommodatie kunnen kiezen. Ik denk dan ook bij mezelf, zijn we als groep nou de eerste die er wat van zeggen dat de accommodatie gewoon niet goed is?! 😉

 2. says: Sabine

  Haha arepas!!! Die heb ik al zóveel gegeten hier in Colombia! Maar met vlees en groente of zoetigheid? Dat is misschien typisch Venezolaans 🙂 Met kaas of ei is het wel echt lekker. Bij zo´n beetje elk hotel krijg je arepas als ontbijt. Ik kan ze ook zelf maken en zelfs mijn moeder stuurde me laatst een foto dat ze van het maïsmeel dat ik mee had genomen arepas heeft gemaakt 😀 Smaken verschillen 😛

  1. says: Sieds

   Ja in Venezuela werden we er ook mee doodgegooid haha.. 😛 Ik kon er maar niet aan wennen.. Wat leuk dat je ze zelf ook maakt en je moeder ook! Ja smaken verschillen idd haha.. 😉

 3. says: Vincent

  Tsjah, dat was toch de Maledieven. Alleen maar regen. Je hebt me geïnspireerd met deze post. Misschien schrijf ik binnenkort wel een blog over die ervaring, want ook tropische eilanden kunnen dus tegenvallen 😛

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *