De ramp in Nepal: Woorden schieten tekort!

Het verschrikkelijke nieuws zal je vast en zeker niet ontgaan zijn. Afgelopen zaterdag is Nepal en haar omringende landen opgeschrikt door een aardbeving van maar liefst 7,8 op de schaal van Richter! Het epicentrum lag tussen de hoofdstad Kathmandu en het stadje Pokhara. Er zijn inmiddels ruim 5.000 slachtoffers gevallen en er zijn meer dan 10.000 gewonden. Deze aantallen zullen nog gaan oplopen. De autoriteiten in Nepal vrezen zelfs dat het dodental door de aardbeving zal oplopen tot 10.000. Kathmandu, maar ook steden en dorpen in de Kathmandu-vallei zijn zwaar getroffen. Sommige dorpen zijn onbereikbaar geworden en veel huizen en historische gebouwen zijn ingestort. In het Himalaya-gebergte zijn bergbeklimmers en sherpa’s omgekomen door grote lawines. Ook in Tibet, Bangladesh en India zijn slachtoffers gevallen.

Nepal

Deze aardbeving is een ramp van enorme omvang die mij diep heeft geraakt! Toen ik het nieuws hoorde had ik een brok in mijn keel. Het voelt zó onwerkelijk! Zelf heb ik ruim 1,5 jaar geleden Nepal mogen ontdekken en het land is zó bijzonder, zó puur, zó gastvrij. En wat zijn de Nepalezen een vriendelijk en teder volk! De reis heeft me veel mooie, warme herinneringen opgeleverd. Deze herinneringen kwamen juist vorige week woensdag weer even naar boven door de prachtige brief die Laura schreef aan Kathmandu! En afgelopen zaterdag hoor je dan dit vreselijke nieuws, ik kan het nog steeds niet bevatten.

Veel huizen en gebouwen zijn verwoest of staan op instorten. Veel mensen zijn door de ramp dakloos geworden en leven op straat. Ze rouwen om hun overleden dierbaren en leven in angst omdat ze bang zijn voor naschokken of een nieuwe aardbeving. Er is gebrek aan voedsel en drinkwater doordat wegen en winkels zijn verwoest. Gewonden worden noodgedwongen op straat behandeld omdat de ziekenhuizen overvol zijn. Ook op de enige internationale luchthaven van Nepal (in Kathmandu) is het chaos.

Nepal

Mijn gedachten zijn bij de Nepalese bevolking en de hulpverleners die er samen alles aan doen om overlevenden te vinden, gewonden te verzorgen en de mensen die rouwen en in angst leven te steunen. Via deze weg wil ik mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van deze omvangrijke ramp. Ik heb gister een bedrag van 100 euro gestort op Giro555 om toch íets te kunnen doen. Onbegrip overheerst en woorden schieten tekort!

Als je ook iets wilt doen voor de bevolking van Nepal, stort dan een bijdrage, hoe klein ook, op Giro555!
Tags from the story
Join the Conversation

4 Comments

  1. Verschrikkelijk wat daar allemaal is gebeurt.. Meerdere keren per dag gaan mijn gedachten naar de slachtoffers. Ook ik liep er zelf rond nog geen anderhalf jaar geleden. Zo onwerkelijk! Dat prachtige land met haar geweldige bevolking en eeuwenoude monumenten.. Geen woorden voor!

    1. Het is niet best Kirsten! Zelf hebben we er gelopen nog zo kort geleden, jij zelfs nog korter geleden en nu gebeurt dit. Echt onwerkelijk inderdaad! Het land is zo mooi en nu diep geraakt. Ik hoop dat het land er weer bovenop komt, maar dat zal wel de nodige tijd vergen.

  2. says: Sandra

    Pfff, verschrikkelijk hè. Ik krijg er weer kippenvel van als ik het lees, zie of hoor. Ik schreef toevallig zondag ook een post over Nepal. Hoe heftig is de situatie daar… Een collega van mij zit in Nepal, maar die is godzijdank veilig. Ik hoop dat het snel weer een beetje op orde is, maar ik vrees het ergste…

    1. Ja het is echt heel erg wat er is gebeurt Sandra! Het land is in complete chaos gehuld. Ik heb je post gelezen, heel mooi geschreven. Ah gelukkig is je collega veilig! Ik vrees ook het ergste, het zal in ieder geval veel tijd kosten.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *