Plog: Het sfeervolle, koloniale Antigua

In het najaar van 2014 heb ik een prachtige groepsreis gemaakt door Mexico en Guatemala. Tijdens deze rondreis bezochten we onder andere Antigua, de voormalige hoofdstad van Guatemala. De stad is in het verleden dusdanig vaak door aardbevingen getroffen waarna de regering in 1776 officieel heeft besloten de hoofdstad te verplaatsen naar het veiliger geachte Guatemala City. Antigua staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. De ruïnes van kerken en kloosters die het gevolg zijn van de vele aardbevingen en die bewust in stand worden gehouden, en de prachtige koloniale bouwstijl doen de stad lijken op een openluchtmuseum. Leek Antigua vroeger meer op een spookstad, tegenwoordig leeft de stad helemaal op en bloeit het als ooit te voren. Met zijn bijzondere sfeer, overzichtelijke omvang en typische marktjes, is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de huidige hoofdstad. De stad is prachtig en tijdens een rondreis door Guatemala een echte aanrader! Slenter lekker door de kleurrijke straatjes met kinderkopjes, geniet van de sfeer rond het Parque Central en bezoek één van de vele jadefabriekjes die de stad rijk is. Óf beklim één van de vele vulkanen die zich rondom Antigua begeven. Tijdens mijn verblijf in deze stad heb ik volop genoten. Met de onderstaande foto’s hoop ik je een goede indruk van deze sfeervolle koloniale stad te geven!

Antigua
Vier prachtige koloniale gebouwen die je tijdens een wandeling door de stad zeker tegen komt. Van links naar recht zie je het Museo de Armas, de prachtige fotogenieke boog El Arco, de ruïnes van El Carmen en het Palacio de los Capitanes Generales.

Antigua
De kerk en het klooster van La Merced heeft een opvallende en barokke gevel. Het klooster is vooral beroemd vanwege de mooie fontein op de binnenplaats, tevens de grootste van Antigua.

Antigua
De Kathedraal van San José is in de loop der eeuwen vaak verwoest en weer opgebouwd. Het witte voorste deel van de Kathedraal staat na de laatste renovatie weer mooi overeind. Achter het voorste deel is het grootste deel van de oorspronkelijke Kathedraal echter een ruïne. Dit deel kun je bezoeken, wat zeker de moeite waard is!

Antigua
De San Francisco-kerk is één van de oudste kerken van Antigua. In 1565 werd de kerk sterk beschadigd door een aardbeving, waarna verschillende restauraties volgen.

Antigua
De aangrenzende ruïnes van het klooster van de San Francisco-kerk zijn eigenlijk de hoofdattractie. Je kunt dan echt zien dat de aardbevingen heel wat hebben aangericht.

Antigua
Antigua is kleurrijk en dat zie je niet alleen terug aan de traditionele kleding van de bevolking, maar ook aan de prachtig gekleurde huisjes. Het ene geveltje is nog mooier dan de ander…

Antigua
… alhoewel er ook minder mooie tussen zitten, maar juist ook weer hele fraai bewerkte exemplaren!

Antigua
Ook de kleurrijke Chicken Bus ontbreekt niet in het straatbeeld van Antigua. Bij het busstation staan er vaak vele tientallen bij elkaar, een prachtig gezicht!

Antigua
Het Casa Santo Domingo is het terrein van de vroegere kerk en het klooster van Santo Domingo, waar nu alleen nog de resten van over zijn. Hier bevindt zich nu een cultureel centrum en hotel wat zeker een bezoekje waard is!

Antigua
Het klooster van de Capuchinas is het laatste nonnenklooster wat in Antigua werd gesticht. Het klooster bezit een hele mooie kloosterhof en een museum. Het pareltje is toch wel de retraitetoren, een rond gebouw waarin achttien cellen zichtbaar zijn. De nonnen konden zich hier afzonderen om zich aan hun religieuze taken te wijden.

Ben jij wel eens in Antigua geweest of wil je er nog een keer naar toe? Ik ben benieuwd!
Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

  1. Dat ziet er echt spectaculair mooi uit! Ik ben nog nooit in Antigua geweest, wel in Mexico, maar toen wij onze rondreis door Mexico deden was Guatamala heel instabiel en onveilig om heen te gaan dus daar zijn we toen niet geweest. Maar wellicht een volgende keer.

    1. Antigua is prachtig Simone! 🙂 Zo kleurrijk en sfeervol en de ruïnes maken het écht een bijzondere stad! Ah jammer dat jullie toen niet naar Guatemala konden, Mexico vond ik ook heel mooi! Guatemala is nu gelukkiger rustiger, veiliger en zeker een aanrader.

  2. says: Bas

    Antigua was zeker mijn favoriete stad in Guatemala ! De gezellige sfeer, de mooie koloniale gebouwen en allemaal heel compact, waardoor je er lekker op je gemak door heen kunt slenteren. Leuk om je foto’s te zien, Sieds! Toen ik er was waren er verkiezingen. Daardoor was alcohol verboden. Maar daar wisten ze wel een oplossing voor: Bier in een limonadeglas, met rietje! Geweldig die mensen daar 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *