Plog: De windmolens van La Mancha

La Mancha

Vorig jaar april heb ik ruim 2 weken met een huurauto rondgereisd door Spanje. Deze roadtrip heb ik samen met een stel gemaakt die ik heb leren kennen tijdens mijn groepsrondreis door Zuidelijk Afrika. In 15 dagen tijd hebben we echt heel veel van Spanje mogen zien. Zo bezochten we onder andere de Spaanse hoofdstad Madrid, het verrassend mooie Córdoba en het sfeervolle Sevilla. Verder deden we het mooie Alhambra in Granada aan en genoten we van de studentrijke stad Salamanca. Ook een bezoek aan de windmolens van La Mancha stond op het programma. Deze windmolens zijn vooral bekend door de wereldberoemde roman van schrijver Cervantes. Hij schreef in het jaar 1605 het boek De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. De windmolens spelen in het boek de hoofdrol in één van de beroemdste scenes uit het boek, namelijk wanneer Don Quichot de molens voor reuzen aanziet en tegen ze gaat vechten.

De windmolens van La Mancha

Van de oorspronkelijk 32 windmolens in de regio Castilië-La Mancha zijn er veel te vinden vlakbij de stad Toledo. Zo staan er bij het plaatsje Consuegra elf windmolens op een heuvelrug. Van de elf molens werken er nog vier en één windmolen maalt zelfs nog iedere herfst tijdens de feesten ter gelegenheid van de saffraanoogst. De heuvelrug biedt je trouwens een prachtig uitzicht over de vlakten van La Mancha. Boven de stad Campo de Criptana vind je ook nog tien 16e-eeuwse windmolens, waarvan er nog drie in werking zijn. Als bezoeker kun je in de windmolens en je kunt ook een rondleiding krijgen. Sommige molens zijn omgevormd tot musea. De windmolens van La Mancha zijn fotogeniek en dat levert dan ook mooie plaatjes op. De mooiste foto’s heb ik voor je verzameld om je een indruk van de windmolens te geven. Kijk je mee?

Don Quichot

Don Quichot

Don Quichot
Don Quichot
Don Quichot
Don Quichot

Don Quichot

Don Quichot
Don Quichot
Don Quichot
Don Quichot

Don Quichot

Don Quichot

Don Quichot

Don Quichot

Don Quichot
Don Quichot

Als je op vakantie bent in de regio Castilië-La Mancha kan ik je zeker aanraden een bezoek te brengen aan de windmolens. Het is heerlijk om hier lekker rond te lopen, even tot rust te komen en te genieten van de karakteristieke molens en de mooie omgeving. De stad Toledo is met haar bijzonder mooie kathedraal trouwens ook een echte aanrader!

Heb jij de windmolens van La Mancha al eens bezocht? Wat vond je ervan?
Tags from the story
,
Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Sieds

   Dank je Daphne! Sinds de roadtrip van vorig jaar ben ik zelf ook fan van Spanje geworden. Het is een heerlijk land, lekker betaalbaar en wat is er veel te zien. De windmolens zijn zeker een bezoekje waard en de omgeving is ook prachtig.. 🙂

 1. says: Sandra

  Leuk om te zien, het doet bijna Nederlands aan. Maar dat komt puur door die windmolens, wel heel gaaf! Ik vind Spanje sowieso een fantastisch land, maar in de regio La Mancha ben ik niet geweest. Dat vind ik eigenlijk wel jammer, want ik vind manchego dus super lekker en had graag eens naar de regio gewild waar deze kaas wordt gemaakt. Prima te combineren met een dagje windmolens bekijken haha!

  1. says: Sieds

   Ja leuk he, ik vind het echt hele grappige molens! Het doet idd wel wat Nederlands aan maar toch zijn de molens ook weer heel anders. Spanje vind ik ook geweldig en de regio La Mancha kan ik je zeker aanraden, het ligt ook niet zover van Madrid, dus mooi te combineren.. 😉 Toledo is ook een heerlijke stad trouwens. Aah manchego, heerlijk idd..

 2. says: Vincent

  Dit kende ik helemaal nog niet! Bedankt voor de tip. Die buurt, zoals Granada, heb ik tijdens mijn rondreis in Spanje wel gezien, maar ik heb dit dus helemaal gemist. Zonde als ik de mooie foto’s zo zie 🙂

 3. says: Yvonne

  Prachtige plaatjes… had nog nooit van La Mancha gehoord, maar zo te zien is het zeker de moeite waard er een keer naar toe te gaan… een tweede keer naar Andalucia staat nog op het wensenlijstje, dus dat valt vast te combineren. Zag ik nou op google-maps ook dat er daar een oud fort staat?

  1. says: Sieds

   Dank je Yvonne, ja zeker leuk, vooral bij zonsondergang zijn de kleuren prachtig. Maar sowieso zijn de molens al heel karakteristiek.. 🙂 Jah klopt, er staat ook nog een oud fort.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *