Tijdens mijn groepsrondreis door Zuidelijk Afrika in de zomer van 2011 hebben we onder andere een bezoek gebracht aan een Himba-stam in Namibië. Dit traditionele volk is één van de laatst overgebleven natuurvolken in dit deel van Afrika. Ze leven in het noordwesten van Namibië en van oorsprong zijn het nomaden die voornamelijk van vee leven. Himba’s besteden veel aandacht aan hun uiterlijk. Met hun uiterlijk laten ze zien in welke levensfase ze zitten. Zo dragen gehuwde vrouwen bijvoorbeeld een kroontje van geitenvel op hun hoofd. Ongehuwde vrouwen zijn te herkennen aan een klein, gebogen en gevlochten staartje op hun hoofd. Himba-vrouwen smeren hun lichaam vaak in met een mengsel van rode oker, kruiden en vet. Ook hun haren smeren ze hiermee in. De oker zorgt voor de typische rode kleur op de huid. Bovendien beschermt het mengsel hen tegen de zon. Bijzonder detail is dat Himba-vrouwen zich nooit mogen wassen!
Het voedsel van de Himba’s bestaat voornamelijk uit zure melk en maïs. Ze maken er bijvoorbeeld maïspap van. Als het ze lukt om groenten te verbouwen eten ze dit soms ook. Het vee dat ze bij zich hebben wordt alleen geslacht bij hele speciale feesten, zoals een bruiloft. Het hele dier wordt dan gekookt, zelfs het hart en de longen! Tijdens ons bezoek aan de Himba-stam merken we dat de Himba’s inmiddels gewend zijn aan toerisme. Dit is voor hun tevens ook een bron van inkomsten geworden. Hun leefwijze en manier van kleden blijft echter even bijzonder als ze altijd geweest is. Met de onderstaande foto’s hoop ik je een goed beeld te kunnen geven hoe dit traditionele volk leeft.
Een Himba-vrouw bij haar huisje, ze
is een paar maanden zwanger.
Een groepje Himba’s zit bij elkaar en is op hun manier aan het relaxen!
Op deze foto is goed te zien hoe Himba-vrouwen hun haar hebben
ingesmeerd met een mengsel van rode oker, kruiden en vet.
Himba-vrouwen mogen zich overigens nooit wassen!!
Een Himba-vrouw is hier maïspap aan het maken. Dit is wat ze
doorgaans eten, dus geen aardappeltje met bloemkool
en gehaktballetje, maar alleen: maïspap!
Twee kinderen bij de deurpost van een huisje. Wellicht shocking
om te weten, maar als zowel jongens als meisjes de leeftijd
van 10 jaar hebben bereikt, worden de twee voortanden
in de onderkaak eruit geslagen met een stok en
een steen: bizar als je het mij vraagt!
Sieraden zijn belangrijk voor de Himba’s. De sieraden
worden veelal gemaakt van schelpen, leer en koper.
Een jong Himba-meisje. Aan haar haar is te herkennen dat ze
ongehuwd is. Het haar wordt dan in twee vlechten gedragen.
De Himba-stam heeft hun eigen gemaakte sieraden op kleedjes uitgestald.
Hiermee proberen ze geld te verdienen door de sieraden
te verkopen aan toeristen. Ik heb zelf een koperen
armband en een bewerkte kastanje gekocht.
wauh wat mooi Seeds, prachtige foto’s ! Lijkt me ontzettend mooi ! Ik heb wel stammen ontmoet ja, de pygmeeën in Kameroen oa, leefden toen erg primitief…, Ik zou erg graag naar Namibie willen…maar er is nog zoveel wat ik graag wil zien !
Dank je Margreet. De Himba-stam is ook zo fotogeniek, ik bleef echt plaatjes maken.. 🙂 Een stam in Kameroen nog wel, dat lijkt me echt heel bijzonder, zeker omdat er niet veel toeristen komen. Hoe reageerden de Pygmeeën op je, toen je daar was? Namibië kan ik zeker aanbevelen, maar wat je zegt er is nog zoveel om te zien.
Ik was in 1996 in Kameroen, gewoon geboekt bij D-Reizen…De reis werd nauwelijks 2 maanden aangeboden en toen haalde de organisatie het uit hun programma ! Dit land was toen nog totaal niet voorbereid op toerisme. Er ging ook erg veel mis, maar dat vond ik nou net het leuke ervan ! Als je wilt kun je op mijn site Reisverhaaltjes.nl het hele verhaal lezen over het bezoek aan de Pygmeeën , kijk dan bij ‘ Kameroen’ ! Ik heb van meerdere mensen gehoord, dat Namibie prachtig is…ik zal het zeker in gedachten houden, nu ik die mooie foto’s op jouw site zie !
Wat bijzonder zeg en prachtige foto’s! Weet je ook waarom ze de voortanden eruit slaan en waarom vrouwen zich niet mogen wassen? Ben ik wel benieuwd naar 🙂
Dank je Nathalie! Het is mij niet bekend wat de reden is. Wel weet ik dat uiterlijke verschijning in welke hoedanigheid dan ook heel belangrijk is voor de Himba’s. Dit kan de reden zijn waarom ze dergelijke gebruiken er op na houden.
Aangezien er geen water is, kunnen ze zich niet wassen. Vandaar het insmeren met oker en vet: tegen bacteriën.
Wat een super interessant artikel! Als ik dit zo zie dan krijg ik echt de kriebels om te reizen maar denk ik ook; welke invloed hebben wij als toeristen op deze bevolking? Is het wel goed dat wij ze überhaupt ontmoeten?
Dank je Kim! Op mij kwamen de Himba’s over dat wij niet de eerste toeristen waren die ze ontmoet hadden en ze er wel aan gewend waren. Persoonlijk vind ik dat wat minder, want dan voelt het alsof je de zoveelste toerist bent die even een kijkje komt nemen. Ik betwijfel of het het Himba-volk goed doet ons als toeristen te ontmoeten. Aan de andere kant is het voor hun een inkomstenbron, wat voor hun ook van belang is. Verder was het wel een bijzonder bezoek, want ze leven nog echt volgens traditie, alhoewel sommige kindjes een joggingbroek en trui droegen.
ik schrok wel van de gewoonte om de tanden eruit te slaan bij kleine kinderen…brrrr