Plog: De Himba’s

Tijdens mijn groepsrondreis door Zuidelijk Afrika in de zomer van 2011 hebben we onder andere een bezoek gebracht aan een Himba-stam in Namibië. Dit traditionele volk is één van de laatst overgebleven natuurvolken in dit deel van Afrika. Ze leven in het noordwesten van Namibië en van oorsprong zijn het nomaden die voornamelijk van vee leven. Himba’s besteden veel aandacht aan hun uiterlijk. Met hun uiterlijk laten ze zien in welke levensfase ze zitten. Zo dragen gehuwde vrouwen bijvoorbeeld een kroontje van geitenvel op hun hoofd. Ongehuwde vrouwen zijn te herkennen aan een klein, gebogen en gevlochten staartje op hun hoofd. Himba-vrouwen smeren hun lichaam vaak in met een mengsel van rode oker, kruiden en vet. Ook hun haren smeren ze hiermee in. De oker zorgt voor de typische rode kleur op de huid. Bovendien beschermt het mengsel hen tegen de zon. Bijzonder detail is dat Himba-vrouwen zich nooit mogen wassen!

Het voedsel van de Himba’s bestaat voornamelijk uit zure melk en maïs. Ze maken er bijvoorbeeld maïspap van. Als het ze lukt om groenten te verbouwen eten ze dit soms ook. Het vee dat ze bij zich hebben wordt alleen geslacht bij hele speciale feesten, zoals een bruiloft. Het hele dier wordt dan gekookt, zelfs het hart en de longen! Tijdens ons bezoek aan de Himba-stam merken we dat de Himba’s inmiddels gewend zijn aan toerisme. Dit is voor hun tevens ook een bron van inkomsten geworden. Hun leefwijze en manier van kleden blijft echter even bijzonder als ze altijd geweest is. Met de onderstaande foto’s hoop ik je een goed beeld te kunnen geven hoe dit traditionele volk leeft.

De Himba'sEen Himba-vrouw bij haar huisje, ze
is een paar maanden zwanger.

De Himba'sEen groepje Himba’s zit bij elkaar en is op hun manier aan het relaxen!

De Himba'sOp deze foto is goed te zien hoe Himba-vrouwen hun haar hebben
ingesmeerd met een mengsel van rode oker, kruiden en vet.
Himba-vrouwen mogen zich overigens nooit wassen!!

De Himba'sEen Himba-vrouw is hier maïspap aan het maken. Dit is wat ze
doorgaans eten, dus geen aardappeltje met bloemkool
en gehaktballetje, maar alleen: maïspap!

De Himba's Twee kinderen bij de deurpost van een huisje. Wellicht shocking
om te weten, maar als zowel jongens als meisjes de leeftijd
van 10 jaar hebben bereikt, worden de twee voortanden
in de onderkaak eruit geslagen met een stok en
een steen: bizar als je het mij vraagt!

De Himba'sSieraden zijn belangrijk voor de Himba’s. De sieraden
worden veelal gemaakt van schelpen, leer en koper.

De Himba'sEen jong Himba-meisje. Aan haar haar is te herkennen dat ze
ongehuwd is. Het haar wordt dan in twee vlechten gedragen.

De Himba'sDe Himba-stam heeft hun eigen gemaakte sieraden op kleedjes uitgestald.
Hiermee proberen ze geld te verdienen door de sieraden
te verkopen aan toeristen. Ik heb zelf een koperen
armband en een bewerkte kastanje gekocht.

De Himba'sDeze Himba-vrouw probeert ook haar sieraden te verkopen,
ondertussen geeft ze haar kindje de borst.

De Himba'sEen Himba-kindje met een typische halsband om.

De Himba'sDit kindje is mooi aan het spelen in de teil. Aan zijn kleding is te
zien, dat (jammer genoeg) ook de Himba’s steeds meer
geconfronteerd worden met de moderne wereld.

De Himba'sWederom een Himba-vrouw. Op haar hoofd draagt ze een kleine
kroon van geitenvel. Dit geeft aan dat ze gehuwd is.

Ondanks dat de Himba’s steeds meer geconfronteerd worden met de moderne wereld behouden ze hun eigen tradities en gebruiken. Als je een rondreis door Namibië maakt, kan ik je zeker aanraden een bezoek te brengen aan een Himba-stam. Ze leven werkelijk totaal anders en houden er compleet andere gebruiken op na dan wij gewend zijn.

Heb jij weleens een stam bezocht? Wat vond je ervan?
Tags from the story
,
Join the Conversation

9 Comments

 1. says: margreet

  wauh wat mooi Seeds, prachtige foto’s ! Lijkt me ontzettend mooi ! Ik heb wel stammen ontmoet ja, de pygmeeën in Kameroen oa, leefden toen erg primitief…, Ik zou erg graag naar Namibie willen…maar er is nog zoveel wat ik graag wil zien !

  1. Dank je Margreet. De Himba-stam is ook zo fotogeniek, ik bleef echt plaatjes maken.. 🙂 Een stam in Kameroen nog wel, dat lijkt me echt heel bijzonder, zeker omdat er niet veel toeristen komen. Hoe reageerden de Pygmeeën op je, toen je daar was? Namibië kan ik zeker aanbevelen, maar wat je zegt er is nog zoveel om te zien.

   1. says: Margreet

    Ik was in 1996 in Kameroen, gewoon geboekt bij D-Reizen…De reis werd nauwelijks 2 maanden aangeboden en toen haalde de organisatie het uit hun programma ! Dit land was toen nog totaal niet voorbereid op toerisme. Er ging ook erg veel mis, maar dat vond ik nou net het leuke ervan ! Als je wilt kun je op mijn site Reisverhaaltjes.nl het hele verhaal lezen over het bezoek aan de Pygmeeën , kijk dan bij ‘ Kameroen’ ! Ik heb van meerdere mensen gehoord, dat Namibie prachtig is…ik zal het zeker in gedachten houden, nu ik die mooie foto’s op jouw site zie !

  1. says: Sieds

   Dank je Nathalie! Het is mij niet bekend wat de reden is. Wel weet ik dat uiterlijke verschijning in welke hoedanigheid dan ook heel belangrijk is voor de Himba’s. Dit kan de reden zijn waarom ze dergelijke gebruiken er op na houden.

 2. says: Kim

  Wat een super interessant artikel! Als ik dit zo zie dan krijg ik echt de kriebels om te reizen maar denk ik ook; welke invloed hebben wij als toeristen op deze bevolking? Is het wel goed dat wij ze überhaupt ontmoeten?

  1. says: Sieds

   Dank je Kim! Op mij kwamen de Himba’s over dat wij niet de eerste toeristen waren die ze ontmoet hadden en ze er wel aan gewend waren. Persoonlijk vind ik dat wat minder, want dan voelt het alsof je de zoveelste toerist bent die even een kijkje komt nemen. Ik betwijfel of het het Himba-volk goed doet ons als toeristen te ontmoeten. Aan de andere kant is het voor hun een inkomstenbron, wat voor hun ook van belang is. Verder was het wel een bijzonder bezoek, want ze leven nog echt volgens traditie, alhoewel sommige kindjes een joggingbroek en trui droegen.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *