Patagonië in 28 dagen: De route, deel 1

Patagonië

In november 2010 heb ik een 28-daagse groepsrondreis door Patagonië gemaakt. Patagonië is een groot gebied wat zich uitstrekt over de landen Argentinië en Chili, beginnend   ter  hoogte  van  de  Colorado-rivier en  eindigend  in  het  zuidelijkste  puntje  van Zuid-Amerika. Het was een reis met zowat alleen maar hoogtepunten en niet voor niets behoort deze reis dan ook nog steeds tot mijn favorieten. Ik genoot van prachtige natuur in de vorm van turquoise gekleurde meren, gigantische gletsjers en het ruige Vuurland. Ook heb ik veel dieren gezien waaronder walvissen, pinguïns, bevers en guanaco’s. Lijkt Patagonië je ook wel wat? Misschien heb je dan wat aan de route die ik heb afgelegd. In dit eerste deel van de route laat ik je zien wat ik de eerste 11 dagen van de reis allemaal heb gezien en gedaan.

Dag 1 Vertrek
De reis naar Argentinië en Chili is begonnen. Vandaag vlieg ik van Schiphol via Madrid naar Santiago de Chili.

Dag 2 Santiago de Chile
In de ochtend kom ik aan op het vliegveld. Op het vliegveld word ik samen met de groep opgehaald door de reisbegeleidster. We hebben nog een hele middag voor deze stad. Rond de Plaza de Armas, het centrale plein, bruist het van het leven tussen winkels, terrasjes en cafés. We nemen een kijkje in de kleurrijke markthallen van de Mercado Central en zien alvast wat voor culinaire genoegens ons in Chili te wachten staan! Santiago de Chile kent een mooie koloniale architectuur, waaronder het prachtige postkantoor. Ook zijn er goede musea te vinden.

Patagonië

Dag 3 Santiago de Chile – Pucón
We staan vandaag vroeg op. Een openbare, comfortabele bus brengt ons 800 km zuidwaarts. Onderweg zien we het landschap en huizenbouw veranderen. De droogte rond Santiago de Chile maakt plaats voor frisgroene akkers en weilanden, kleine bossen, riviertjes en meren. Ineens zijn de huizen van hout en verraden een Zwitserse en Beierse invloed. Ons reisdoel is het dorp Pucón, dat in het beroemde Chileense merengebied ligt, aan de oostoever van het Lago Villarrica en aan de voet van de gelijknamige actieve vulkaan. Echt een heerlijke plek!

Patagonië

Dag 4 Huerquehue N.P.
Vandaag staat een wandeling door het Huerquehue N.P. op het programma. Dit nationaal park beslaat een groot gebied met loofbossen waar de araucaria groeit: één van de oudste boomsoorten op aarde. Zo’n 35 km ten oosten van Pucón bevindt zich dit natuurgebied in de uitlopers van de Andes. Er zijn verschillende paden uitgezet, waaronder de Tres Lagos die langs een paar prachtige meren voert. De tocht is best pittig, maar de regelmatig adembenemende uitzichten op de vulkaan Villarrica, met zijn eeuwig besneeuwde top die het hele gebied beheerst, maken alles meer dan goed!

Patagonië

Patagonië

Dag 5 Vulkaan Villarrica
De beklimming van de vulkaan Villarrica is een absoluut hoogtepunt. Met stijgijzers, pikhouweel én deskundige begeleiding klimmen we in ca. 4 uur naar de besneeuwde kraterrand van de vulkaan. De beloning: een spectaculair uitzicht over meren en vulkanen! Per slee zijn we in een fantastische tocht in 45 minuten weer beneden. Dit is echt een ervaring om nooit te vergeten!!

Tip: Als groep hebben wij deze excursie gedaan bij Politur. De kosten van de excursie bedragen 40.000 tot 45.000 Chileense pesos (ca. 55 euro). Dit is inclusief uitrusting en deskundige begeleiding. Laat je van te voren goed informeren, want de tocht is best pittig!

Patagonië

Patagonië

Dag 6 Pucón – San Martin de los Andes
Vandaag nemen we één van de mooiste routes van Chili en Argentinië. Langs het Villarrica N.P. in Chili trekken we in ca. 5 uur, via de Tromenpas, de grens over met Argentinië. We reizen verder langs het Lanín N.P., met rotsachtige bergen, meren en besneeuwde toppen, totdat we aankomen in San Martin de los Andes. Een schilderachtig plaatsje in een bijna Zwitsers aandoend landschap van bergen en meren.

Patagonië

Patagonië

Dag 7 San Martin de los Andes
Aan de oevers van het Lácar-meer, omringd door de machtige Andes ligt het grotendeels in hout opgetrokken stadje San Martin de los Andes. Met zijn boetiekjes, cafeetjes en restaurantjes is een verblijf hier een stuk authentieker dan in Bariloche, waar de meeste reisorganisaties heengaan. Vlakbij liggen de bergen van het Lanín N.P., daar kun je wandelen, mountainbiken of paardrijden. Wij hebben ’s morgens een boottocht over het Lácar-meer. We meren aan bij Quila Quina, een dorpje gelegen op een 3 km lang schiereiland. Daar maken we een korte wandeling, relaxen wat en genieten we van de prachtige natuur. Na de lunch varen we terug. ’s Middags maken we een wandeling naar een hoger gelegen uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Lácar-meer en het stadje.

Patagonië

Patagonië

Dag 8 San Martin de los Andes – Bariloche – Esquel
Onze eigen bus brengt ons vandaag naar Bariloche via een wel heel bijzondere weg. Een groot gedeelte van de tocht gaat over de bekende Camino de los Siete Lagos, de weg van de zeven meren. Dat één van de meren Hermoso, ‘mooi’, genoemd is, is niet voor niks. Deze tocht laat ons prachtige vergezichten zien en is absoluut een hoogtepunt van de reis. We stoppen in Bariloche, waar we lunchen. Deze wintersportplaats ligt aan een meer, middenin het Nahuel Huapi N.P.. Na de lunch vervolgen we onze weg naar Esquel, gelegen op de Argentijnse steppe, waar we vannacht slapen.

Patagonië

Patagonië

Dag 9 Esquel – Puerto Madryn
Reizen over het steppegebied van Argentinië: vandaag gaan we ervaren hoe intens dat is. Wat Route 66 voor de Verenigde Staten is, is Ruta 40 voor Argentinië. We reizen vandaag over deze beroemde ader en trekken langs de valleien van de Andes. Dat dit landschappelijk één van de mooiste routes ter wereld is ervaren we zelf. We reizen verder over de ‘Meseta Patagonica’, een eindeloos leeg landschap waar we alleen af en toe een hacienda of estancia tegenkomen, waar grote kuddes schapen worden gehouden. Dit is het land van de Argentijnse gaucho’s, weer een bijzondere ervaring!

Patagonië

Patagonië

Dag 10 Península Valdés
Vlakbij Puerto Madryn ligt het schiereiland Península Valdés, waar zich een unieke dierenwereld bevindt. De stranden van Península Valdés zijn het paradijs voor grote aantallen zeeleeuwen en zeeolifanten die hier, zodra de zomer aanbreekt, hun jongen ter wereld brengen. Omdat er niet meer gejaagd wordt op deze dieren zijn ze makkelijk te fotograferen. Ze hebben gezelschap van pinguïns, flamingo’s en vele zeevogels. Minder welkome gasten, voor de zeeleeuwen althans, zijn scholen orka’s die de kusten afschuimen naar onoplettende jonge zeeleeuwen. Op open zee, niet ver van de kust, komen veel soorten walvissen voor. Met name tussen augustus en begin december komen veel bultrugwalvissen hier voor de kust paren en hun jongen ter wereld brengen. Volgens kenners is dit één van de beste plekken ter wereld om deze imposante zeedieren van dichtbij te zien. ’s Morgens gaan we dan ook op zoek naar walvissen. We zien de walvissen van heel dichtbij en zien ook hun brede staart boven het water verschijnen: een prachtig gezicht! Orka’s zien we helaas niet, maar we zien wel veel zeeleeuwen en zeelolifanten. Ook bezoeken we nog een kleine kolonie Magelhaenpinguïns.

Tip: Vanuit Puerto Piramides kun je de walvissen bekijken tijdens walvisexcursies per boot. Deze tours zijn eenvoudig in Puerto Madryn te boeken. Een 2-uur durende tour kost je ca. 40,- Amerikaanse dollar per persoon. Dit is inclusief vervoer per bus van Puerto Madryn naar Puerto Piramides en weer terug.

Tip: De grootste kans op het zien van orka’s is in de maanden maart en april bij Punta Norte. In de maanden september en oktober heb je grote kans ze te zien bij Caleta Valdes en Punta Delgada. In deze maanden wordt er door orka’s volop gejaagd op zeeleeuwen. Je moet wel veel geluk hebben om ze te zien. Het hangt namelijk ook af van het getij en de weersomstandigheden.

Patagonië

Patagonië

Dag 11 Punta Tombo
‘s Morgens staat er een excursie naar Punta Tombo op het programma. In dit natuurgebied ten zuiden van Puerto Madryn leven honderdduizenden Magelhaenpinguïns (na Antarctica de grootste kolonie pinguïns ter wereld). Van oktober tot maart is dit een grote trekpleister voor de pinguïns. Ze nestelen zich hier dan in holen en verzorgen hun kroost. We wandelen gewoon tussen de vogels en van ons trekken ze zich niets aan! Ook komen we in dit park guanaco’s (familie van de lama), nandoes (soort struisvogel) en mara’s (Patagonische haas) tegen. ’s Middags bezoeken we het plaatsje Gaiman, één van de oudste dorpjes uit Patagonië die in 1870 werd gesticht door Welshmen die uit Wales waren gevlucht. In een theehuis hebben we een traditionele high tea!

Patagonië

Patagonië

Binnenkort volgt het tweede deel van mijn de route die ik heb afgelegd door Patagonië! Ik neem je dan onder andere mee naar de zuidelijkste stad ter wereld, naar gigantische besneeuwde bergpieken en het bruisende Buenos Aires.

Spreekt Patagonië jou aan als bestemming?
Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

18 Comments

 1. says: Marijke

  Ooh, dit is echt geweldig om zien! Patagonië kunnen zien is mijn grootste droom! Wat een prachtige route. Ik ben ook al zo benieuwd naar deel 2 😉 Heel erg bedankt om de route te delen… hopelijk ga ik deze info ooit kunnen gebruiken 😉 Klopt het dat je dit niet kan doen zonder auto?

  1. says: Sieds

   Ik kan het je zo aanraden Marijke, het is er werkelijk prachtig. En dit is nog maar het eerste deel.. 😉 Graag gedaan, ik hoop dat je hier wat aan hebt, mocht je meer info willen dan mag je me gerust mailen. Alles met de auto doen zou ik niet aanraden. Dit deel van de route kun je gerust met de auto doen, maar in het tweede deel van de route die ik heb gedaan zijn de afstanden dusdanig groot dan een binnenlandse vlucht wel is aan te bevelen.

 2. Ha, wij verkopen deze reis ook – althans dat vermoed ik. Mooi programma!! Ik vond de beklimming van de Villarrica super zwaar en heb de top dan ook niet gehaald, mede vanwege de slechte begeleiding en het weer … (blog volgt) … krijg echt heimwee naar Patagonië bij het zien van jouw fotos!

  1. says: Sieds

   Ah wat grappig dat jullie deze reis ook verkopen, ik wist überhaupt niet eens dat jullie reizen verkochten haha.. Het is zo’n gave route! 🙂 De beklimming is ook erg zwaar, het viel mij ook tegen, maar met mijn verstand op nul heb ik het gelukkig gered.. 🙂 Ah wat balen dat je slechte begeleiding had, dat moet je écht niet hebben.. (ben nu al benieuwd naar de blog).. 😉

 3. says: Sandra

  Jaaaaa Patagonië! En neeeee, nog nooit geweest haha! Patagonië staat wel hoog op de lijst, maar ja, welke bestemming niet. Prachtige foto’s en die beklimming in de sneeuw… Respect!

  1. says: Sieds

   Hier moet je echt een keer naar toe hoor Sandra, die natuur, zoo gaaf! Haha.. ik heb ook nog zoooo veel bestemmingen op mijn lijst staan.. 🙂 Dank je, ja die beklimming pff, het is nog steeds de meest onderschatte excursie ever die ik ooit heb gedaan..

 4. says: Bart

  Patagonia – een favoriet. Wij hebben zelf in mei zelf wat in elkaar gezet. Met mooie hike-tochten in El Chalten en El Calafate. Ook zijn we nog in Ushuaia geweest – Tierra del Fuego. Waar het Beagle kanaal bijvoorbeeld een mooie excursie is… Wil graag de Chileense kant nog bekijken en ik wil eigenlijk de Argentijnse kant in de zomer meemaken… Haha, ja ik wil veel ;). Me gusta Patagonia!

  1. says: Sieds

   Ah gaaf Bart! De plaatsen die je noemt komen in het tweede deel van de route aan bod, zo mooi daar.. 🙂 Jullie wonen lekker dichtbij Argentinië en Chili, dus ideaal om er eens vaker naar toe te gaan, alhoewel het niet de meest goedkope bestemming is.. 😉 Zijn jullie ook in Torres del Paine NP geweest?

 5. says: Leonie

  Superhandig stuk Sieds! Zo mooi daar…en er zijn pinguins. 🙂 Ik wil tijdens mijn reis door Zuid-Amerika ook heel graag naar Patagonië maar heb helaas niet zoals jij vier weken de tijd daarvoor. Dus moet iets sneller reizen of binnenlandse vluchten nemen. Ben benieuwd naar deel twee.

  1. says: Sieds

   Dank je Leonie! 🙂 Jaaa het is er heeel mooi en de pinguïns zijn super.. 😉 Gaaf dat je ook naar Patagonië gaat, geef je groot gelijk. Jammer dat je niet zoveel tijd hebt maar je kunt ook niet alles natuurlijk. Ik heb in de vier weken dat ik er was ook binnenlandse vluchten moeten nemen, anders is het niet te doen. Mocht je nog vragen hebben, mail gerust! 🙂

 6. says: Tikva

  Oh wat een geweldige foto’s hier wil ik ook naar toe een keer. Jammer alleen dat de afstanden zo groot zijn en je er eigenlijk echt wel 4 weken voor uit moet kunnen trekken.

  1. says: Sieds

   Dank je Tikva! 🙂 Dat is wel een puntje idd, de afstanden. Binnenlandse vluchten zijn wel aan te raden, maar dat maakt de reis ook weer kostbaarder en het is al niet heel goedkoop. Maar de natuur is er heel mooi, voor mij was de reis één groot hoogtepunt.

  1. says: Sieds

   Ja gaaf he! 🙂 Het dier op de foto is helaas geen orka, maar een bultrugwalvis. Orka’s wil ik ook dolgraag nog een keer gaan zien, lijkt me zo gaaf! Dank je, het is een topreis, kan het je echt aanraden.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *