In oktober 2013 maakte ik met reisorganisatie Baobab (inmiddels onderdeel van Sawadee) een groepsreis door het prachtige, kleurrijke Nepal. Het was werkelijk een reis vol met hoogtepunten: de authentieke koningssteden, woeste rivieren, de enorm gastvrije bevolking, de gigantische bergtoppen, knalgroene rijstvelden, de vriendelijke dorpjes en ga zo maar door. Nepal heeft mijn hart gestolen! In ruim drie weken tijd legden we een bijzonder mooie route af beginnend in Kathmandu om daarna via de Kathmandu-vallei en de Trisuli-rivier richting Chitwan N.P te gaan. Van Chitwan N.P. reisden we door naar Pokhara om vervolgens weer te eindigen in Kathmandu. Lijkt het je ook wel wat om rond te reizen door Nepal? Wellicht heb je dan iets aan de route die ik heb afgelegd! 🙂
De Route
Dag 1 Vertrek
De reis naar Nepal is begonnen. Vandaag vlieg ik van Schiphol via Istanbul naar Kathmandu.
Dag 2-4 Kathmandu
In de ochtend kom ik aan op het vliegveld. Op het vliegveld word ik samen met de groep opgehaald door de reisbegeleider. We hebben nog een hele middag voor deze stad. De toeristenwijk Thamel ligt 1 km buiten het centrum van de stad. We brengen er een bezoek. Smalle straatjes, vol leuke winkeltjes en restaurants leiden telkens weer naar mooie pleintjes, tempels, offerplaatsen en marktjes. Er is echt van alles te verkrijgen en te beleven. In de namiddag strijken we neer op één van de vele dakterrassen die de stad rijk is.
De vallei rond Kathmandu is bezaaid met bijzondere bezienswaardigheden. We beginnen dag 3 met een bezoek aan Pashupatinath, één van de belangrijkste tempels voor Hindoes. Langs de Bagmati-rivier liggen daar hindoeïstische crematieplaatsen waar saddhu’s, bont beschilderde heilige mannen, zich verdringen om ceremonies uit te voeren. Heel indrukwekkend! Ook bezoeken we Bouddhanath, de grootste stupa van Nepal en tevens het religieuze centrum voor Tibetaanse vluchtelingen in Nepal. Beroemd zijn de allesziende ogen van de Boeddha die op de stupa geschilderd zijn. We draaien aan de gebedsmolens en voelen hoe we innerlijk tot rust komen. Rond Bouddhanath bevinden zich ook vele kloosters, we bezoeken er één en maken een gebed mee. De sfeer, de geluiden en de geuren zijn onvergetelijk! Verder brengen we ook een bezoek aan de boeddhistische stupa Swayambanath. Het staat ook wel bekend als de ‘Monkey Temple’, omdat er een groot aantal ‘heilige’ apen rondhangen. Na een flinke klim hebben we vanaf deze tempel een mooi uitzicht op Kathmandu.
Op dag 4 hebben we ’s morgens een kleine trekking van ca. 4 km. De wandeling begint in het dorpje Bungamati. Langs rijstvelden en een enkele tempel lopen we in 1,5 uur naar het dorpje Khokana. ’s Middags bezoeken we Patan. Deze stad is samen met Kathmandu en Bhaktapur één van de drie koningssteden van Nepal. De stad is vergroeid aan de hoofdstad en er staan hier nog meer tempels en kloosters dan in Kathmandu. We maken een mooie stadswandeling. Vooral het Durbar Square, het centrale plein van de stad, maakt indruk. Even wanen we ons in de Middeleeuwen!
Dag 5 Kathmandu – Sankhu – Nagarkot
Vandaag trekken we voor het eerst écht de wandelschoenen aan. Per bus worden we naar Sankhu gebracht, vanwaar we te voet, dwars door het platteland, naar Nagarkot trekken. Tijdens een tocht van ca. 10 km bezoeken we dorpjes waar we hartelijk worden ontvangen en lunchen we onderweg in de natuur. In de verte zijn helaas nog geen blinkende besneeuwde Himalaya-toppen te zien: het is bewolkt. In ca. 5 uur bereiken we Nagarkot, waar een comfortabel hotel en een lekkere warme douche onze beloning is.
Dag 6 Nagarkot – Dhulikhel
Vanmorgen komen we vroeg ons bed uit, bij helder weer zie je namelijk de zon boven de Himalaya opkomen. Helaas is het nog steeds bewolkt en zien we opnieuw geen bergen. Na het ontbijt wandelen we ca. 16 km naar Dhulikhel. Het pad golft over berghellingen, door bossen, dorpjes en langs rijstvelden. Hoe hoger we komen, hoe magnifieker het uitzicht. In Nala maken we een stop, om de prachtige Bhagwati tempel te bekijken. Daarna vervolgen we onze tocht per lokale bus langs akkertjes met maïs, aardappelen en tarwe. De boeren die aan het werk zijn zwaaien ons toe. Dhulikhel bereiken we in ca. 6 uur.
Dag 7 Dhulikhel
Vanuit Dhulikhel trekken we nog eens heerlijk de natuur in. Een tocht van 19,5 km met uitzicht over groene valleien met de Himalaya als beloning, én we ontmoeten Tibetaanse monniken bij de weinig bezochte stupa Namo Buddha. Vruchtbare heuvels brengen ons in Panauti, een klein stadje met veel goed bewaart gebleven tempels. De in dit stadje gelegen Indreshwar Mahadev tempel schijnt zelfs de oudste van Nepal te zijn. Vanuit Panauti gaan we per lokale bus weer terug naar Dhulikhel, waar we in hetzelfde, best luxe, hotel overnachten. We wandelen vandaag ca. 6 uur.
Dag 8 Dhulikhel – Changu – Bhaktapur
Vanmorgen worden we afgezet bij het dorpje Changu, vanwaar een schitterende tocht van 6,5 km ons leidt naar de koningsstad Bhaktapur. Onderweg nemen we de tijd voor de prachtig gelegen Tempel van Changu Narayan. Hier komt vrijwel geen toerist! Daarna is het nog ca. 2 uur bergafwaarts naar Bhaktapur. Dat is wél een toeristische trekpleister, maar er te voet komen voelt toch heel anders dan uit de bus stappen. De houten tempels, pleinen en paleizen zijn hier prachtig. ’s Avonds zijn de meeste toeristen verdwenen en delen we de stad met de Nepalezen.
Dag 9 Bhaktapur
In Bhaktapur komen we helemaal tot rust. De stad is één groot openluchtmuseum, zeker omdat grote delen van de stad niet toegankelijk zijn voor verkeer. We kunnen hier onbekommerd wandelen over pleinen en door achterafstraatjes. Er zijn vele middeleeuwse gebouwen en tempels, de meesten staan rond Durbar Square, het oudste plein van Bhaktapur. We verkennen het plein en bewonderen de verfijnde architectuur. Aan het pottenbakkersplein wordt in allerlei winkeltjes klei gekneed en keramiek verkocht. Dat is hét traditionele ambacht van Bhaktapur.
Dag 10 Bhaktapur – Kathmandu
Vandaag reizen we via de Kathmandu-vallei door naar Kathmandu. Onderweg zien we lokale boeren die aan het werk zijn en hebben we adembenemende uitzichten op de bergketens. Voordat we in Kathmandu aankomen, maken we eerst een stop in Thimi. In dit authentiek pottenbakkersstadje zijn toeristen zeldzaam. Het dorpje doet middeleeuws aan en overal om ons heen zien we potten. ’s Middags hebben we de tijd om Kathmandu verder te ontdekken. We slenteren door de smalle straatjes van Thamel en doen onder andere inkopen voor de dagen in Chitwan N.P. en voor de 5-daagse trekking die eraan zit te komen. Vlakbij het oude Koninklijk Paleis is een prachtig gerestaureerde en vredige tuin: de Garden of Dreams. Hier komen we heerlijk bij en ontvluchten we even de drukte van de stad.
Dag 11 Kathmandu – Trisuli-rivier
Vanaf het water ziet Nepal er weer anders uit. Onze rafttocht over de Trisuli-rivier is niet zwaar of gevaarlijk, maar een leuke manier om actief in de natuur bezig te zijn. Onze bus brengt ons in 3 uur naar het beginpunt. Daar krijgen we instructies, een peddel en een zwemvest. Eerst peddelen we door een rustig stuk, zodat we de slag op ons gemak te pakken krijgen. Na de lunch op een strandje gaan we de echte stroomversnellingen in. We kamperen langs de oever in tenten. ’s Avonds worden we beloond met een door koks bereide maaltijd. Heel sfeervol! Omringd door de geluiden van de natuur vallen we in slaap.
Dag 12 Trisuli-rivier – Chitwan N.P.
Vandaag komen we ongeveer elk kwartier een stroomversnelling tegen, maar deze zijn over het algemeen iets minder wild dan die van gisteren. Na de lunch komt er een einde aan ons avontuur. De zwemvesten gaan uit en onze bus staat klaar. Ons reisdoel is Chitwan N.P. Daar is een comfortabele lodge onze uitvalsbasis voor het park en voor kleine wandelingen in de omgeving. Dit is de regio van de Tharu-stam, waar we kennis mee maken door een typisch Tharu-dorp te bezoeken. ’s Avonds zijn we zelfs getuige van hun traditionele ‘stick dance’.
Dag 13 Chitwan N.P.
In Chitwan N.P. leven nog neushoorns in het wild. In een uitgeholde boomstam varen we de jungle in. Naast een neushoorn zien we ook gavialen, moeraskrokodillen en vele watervogels. Met een tochtje in de jungle helpen we de neushoorns in hun voortbestaan én zijn we zelf een hele ervaring rijker. Een tocht te voet is spannend. Het olifantengras ontneemt ons een weids zicht, toch kan een paar meter verder zomaar een neushoorn staan. We zien er ‘helaas’ maar één. Na de tocht bezoeken we een opvangcentrum voor olifanten. ’s Middags klimmen we op de rug van een olifant: het spotten van neushoorns is op deze manier het gemakkelijkst. Jammer genoeg is er geen neushoorn te bekennen, wel zien we enkele herten grazen.
Dag 14-18 5-daagse trekking van Damauli naar Pokhara
Te voet leer je Nepal het beste kennen. Zeker als je er vijf dagen voor uittrekt. Daarom maken we een echte trekking, begeleid door Sherpa’s. Een fenomenale ervaring! Onze bus brengt ons naar Damauli, aan de voet van de Himalaya. De komende dagen is de stille Madi-vallei het decor voor onze voetstappen, met als einddoel de stad Pokhara. We wandelen langs rijstvelden en snelstromende rivieren. Met een beetje geluk brengt een hangbrug ons soms naar de overkant. Andere keren waden we ons door het water heen. Boven ons rijzen de toppen van de Annapurna-bergketen op. In geïsoleerde dorpjes ontmoeten we de in klederdracht gehulde Tamang en Garung-volken, die ons met traditionele hartelijkheid in hun huizen ontvangen. Daar ontstaan de meest spontane gesprekken. Leuk is dat hier weinig westerlingen komen.
De Madi-vallei is net zo mooi als andere wandelroutes in Nepal, maar geen heel gangbare trekkingsroute voor toeristen. Dag 16 vormt echt de pittigste dag uit de trekking. We klimmen dan 900 meter. Dat levert wat gezucht en gesteun op, maar boven hebben we wel uitzicht op drie gigantische bergtoppen van boven de 8.000 meter: de Dhaulagiri (8.167 meter), de Manaslu (8.156 meter) en de Annapurna I (8.091 meter)! De overige dagen zijn een stuk minder zwaar. Op dag 14 en dag 18 wandelen we rond de 2 á 3 uur, de overige dagen tussen de 5 en 6 uur. De rest van de tijd genieten we van de omgeving, leren we de lokale mensen kennen of laten we de intense ervaring gewoon rustig in het zonnetje op ons inwerken. Het afscheid van de Sherpa’s valt nog best zwaar. Tijdens zo’n paar dagen wandelen bouw je een hechte band met elkaar op.
Dag 19-20 Pokhara
Met zijn aangename klimaat, gezellige restaurantjes, het blauwe Phewa-meer en tweedehands boekwinkeltjes is Pokhara het ideale stadje om van een trektocht bij te komen. Helaas valt deze dag voor ons in het water, want het regent de hele dag. Relaxen, internetten en een massage zijn de dingen die voor vandaag op het programma staan.
De volgende dag is het droog weer en besluiten we een wandeling in de omgeving van Pokhara te maken. Via een mooi pad door een bos komen we uit bij de World Peace Pagode. Deze op een heuvel gelegen stupa biedt werkelijk een prachtig uitzicht op Pokhara en omgeving. We vervolgen onze weg en lopen de heuvel af naar beneden. Daar stappen we in een typisch gekleurd bootje wat ons over het Phewa-meer naar de boulevard van Pokhara brengt.
Dag 21 Pokhara – Kathmandu
’s Ochtends hebben we nog even tijd om door het schilderachtige Pokhara te dwalen, waar vandaan we vervolgens met de bus dwars door het hart van Nepal richting Kathmandu reizen. Het is een lange rit, maar de buitengewoon mooie omgeving maakt alles goed. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de bergketens van Nepal en reizen we langs lokale dorpjes. Eenmaal aangekomen in Kathmandu, kunnen we heerlijk bijkomen van de lange reis.
Dag 22 Kathmandu
Vanmorgen staat er een ‘Mountain Flight’ op het programma. Met een vliegtuig vlieg ik met nog 19 anderen vlak langs de toppen van de Himalaya, waaronder de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest (8.848 meter). Een geweldige ervaring! ’s Middags verken ik in Kathmandu op eigen houtje het Durbar Square, hét centrale plein van de stad. Ik kijk hier m’n ogen uit en heel bijzonder: aan dit plein woont ook de ‘Kumari’, Nepals levende godin, een rol die telkens een aantal jaren door een jong meisje wordt gedragen.
Dag 23-24 Terugvlucht
Vandaag vliegen we terug naar Schiphol via Istanbul. De volgende dag komen we in het begin van de middag aan op het vliegveld in Istanbul. Door vertraging van de vlucht missen we de vlucht naar Schiphol. Al snel hebben we een vlucht naar Schiphol geregeld. In het begin van de avond vertrekken we met het vliegtuig en ‘s avonds komen we aan.
Wat een prachtige reis en schitterende foto’s! Ik vond Nepal ook geweldig, ik hoop er nog eens een keer naar terug te gaan om de Mount Everest Base Camp-trek te lopen 🙂
Dank je Karlijn!! 😀 Nepal is super, als ik nog een keer terug ga wil ik net als jou ook de Mount Everest Base Camp-trek lopen. Dat lijkt me echt heel mooi! 🙂
Wat een gave route Sieds! Ik vind Nepal ook helemaal geweldig. Al zijn wij helaas alleen maar in de Kathmandu Valley geweest. Dat was al geweldig om te ontdekken, maar ik ga graag nog eens terug om ook bijvoorbeeld Pokhara te ontdekken. Lijkt me een fantastische plek!
Jah mooi hè! 🙂 De Kathmandu-vallei is ook prachtig, maar ik kan jullie zeker aanraden ook nog eens naar Chitwan N.P. te gaan en een trekking in de bergen bij Pokhara te gaan doen. Pokhara is echt een backpackersstadje, daar zullen jullie je prima thuis voelen denk ik.. 😉
Nepal lijkt me heel erg mooi, zeker als ik jouw foto’s er ook bij zie. Ik ben er nog niet geweest, maar lijkt me echt wel gaaf!
Nepal is super mooi Linda! 🙂 Kan je zeker aanraden eens af te reizen naar dit mooie land. De bevolking is ook super gastvrij! 🙂
Mooie reis! Maar kan ook niet missen in Nepal hè 🙂
Goede foto’s ook. Ik vond zelf het raften op de Trisuli gezellig, maar had wel wat heftiger mogen zijn.. (verschilt trouwens altijd natuurlijk).
Inderdaad Laurens, met Nepal kan dat ook haast niet missen, wat een prachtig land! Dank je, ben zelf ook blij met m’n foto’s. 🙂 Het raften was zeker leuk, was voor mij de eerste keer. Leuke ervaring, maar niet heel spectaculair. Behalve de één na laatste stroomversnelling, toen sloeg de boot bij ons toch nog om.. 😉
nepal lijkt me fantastisch! Prachtige foto’s ook die je gemaakt hebt.
Bedankt Eva! 🙂 Nepal is een prachtig kleurrijk land, zeker een aanrader!
Mooi reisverslag! Zelf ben ik tijdens mijn reis door Nepal met een vriend van me helaas niet in Pokhara geweest. We hebben wel een twee weekse trek naar o.a. Everest base camp gedaan ;). We waren zo onder de indruk van al onze ervaringen dat we een aantal typisch Nepalese kledingstukken en materialen nu gebruiken in kledingstukken die we zelf ontwerpen en voor ons eigen merk, Bruut van Bot | The Nepal Brand | in Kathmandu laten maken!
Bedankt Wouter! 🙂 Pokhara is leuk, een écht backpackersstadje en ideaal om van daar uit een trekking te ondernemen, maar ook om te eindigen na een trekking. De Mount Everest Base Camp staat ook nog op mijn bucketlist, wil ik zeker nog gaan doen, lijkt me super! 🙂 Mooi dat jullie Nepalese materialen gebruiken en het ook in Nepal laten maken, zo steun je ook de bevolking, goed initiatief! Heb jullie site even bekeken, ziet er goed uit allemaal! 🙂