Via verschillende reisblogs kwam ik de tag ’25 travel facts’ tegen. Een erg leuke tag om mijn eerste blog mee te vullen lijkt mij. Zo kan ik gelijk wat persoonlijke dingen met jullie te delen die jullie nog niet weten! Hier gaan we:

1. Bezochte landen
Tot nu toe ben ik in 27 landen geweest: Argentinië, België, Botswana, Cambodja, Chili, Cuba, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Griekenland, Guatemala, Honduras, Hongarije, Indonesië, Italië, Mexico, Namibië, Nederland, Nepal, Spanje, Vaticaanstad, Venezuela, Vietnam, Zambia, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland. Volgens de site Travbuddy.com is dat zo’n 13% van de wereld. Nog 87% te gaan dus! 😉

2. Mijn meest onderschatte excursie
Mijn meest onderschatte excursie was het beklimmen van de vulkaan Villarrica in Pucón, Chili. Ik dacht dit doe ik wel even, maar de beklimming vond ik echt pittig! Eenmaal de top bereikt, heb je wel een spectaculair uitzicht over meren en vulkanen. Ik had de excursie daarom ook echt niet willen missen.

DSCN0863

3. Geen tent voor mij
Ik haat kamperen in een tent, ik vind het gewoon helemaal niks. Ik houd toch wel van wat comfort en luxe. Overnachten in een hotel of lodge, helemaal prima. Kamperen in een camper vind ik ook geen probleem, maar in een tent: NEE! 😉

4. Mijn favoriete reisprogramma
Mijn favoriete reisprogramma is Reizen Waes. Ik vind Tom Waes echt een held. De manier waarop hij dingen voor elkaar krijgt in de vreemdste landen, mensen benadert en de manier hoe hij met ze omgaat en hoe hij zichtbaar geniet van het reizen: ik vind het super!

5. Nog niet langer dan een maand op vakantie geweest
Ik ben nog nooit langer dan een maand op vakantie geweest, maar ik ga wel vaak ver weg. Ooit wil ik nog wel eens twee tot vier maanden gaan rondreizen, door bijvoorbeeld Australie en Nieuw Zeeland.

6. Het vreemdste dat ik ooit heb gegeten
Het vreemdste dat ik ooit heb gegeten op reis zijn wolfspinnen in Cambodja en piranha’s in Venezuela. Het smaakte beide best goed. Ik kan me zo niet iets vergelijkbaars bedenken waar het beide naar smaakt.

Afbeelding 504

7. Mijn favoriete land en stad
Mijn favoriete land in Europa is Italië. Buiten Europa is Argentinië mijn favoriet. Mijn favoriete stad binnen Europa is Florence en buiten Europa is dat Antigua, dat ligt in Guatemala.

8. Oud en Nieuw
Tot nu toe heb ik elk jaar Oud en Nieuw gevierd in Kollum (Friesland), het dorp waar ik woon. Ik ben zeker nog van plan om dit nog een keer in het buitenland te vieren. Barcelona, Istanbul of Rio de Janeiro lijken me wel wat.

9. Mijn shortbucketlist
De landen die ik zeker nog wil gaan bezoeken en hoog op mijn bucketlist staan zijn: Amerika, Kenia, Tanzania, Peru, Bolivia, Australie en Israel.

10. Bestolen
Ik ben twee keer bestolen. De eerste keer was in Havanna. We waren toen bij een groot feest. Bij het bestellen van twee bier ben ik toen bestolen van mijn portemonnee. De tweede keer was tijdens het ontbijt in ons hotel in Buenos Aires. Terwijl ik in gesprek was met twee reisgenoten ben ik hoe gek ook, bestolen van mijn tas met m’n beide camera’s erin. De dader was gevlogen en ik was al mijn foto’s van de vakantie kwijt.

11. Voor het eerst op reis
In 2004 ben ik voor het eerst gaan reizen. Dit was met een groepsreis naar Hongarije, tien dagen aan het Balaton-meer. Zon, strand, cultuur, natuur en het contact met nieuwe mensen, sindsdien heb ik het reizen niet meer losgelaten.

12. Vroeger niet echt op vakantie
Vroeger ging ik met m’n ouders in de zomer veelal dagjes uit en niet echt op vakantie. We zijn wel één keer een week naar Duitsland geweest naar Koblenz, liggend aan de Rijn. Ik weet nog dat we daar toen met een kabelbaan omhoog gingen en op den duur op 1 km hoogte zaten. Dat vond ik toen wel best bijzonder. Inmiddels ben ik wat gewend. 😉

13. Cultuur of natuur
Als ik moet kiezen tussen cultuur of natuur, dan kies ik toch voor natuur! Het is een lastige keuze, maar ik merk vaak dat cultuur mij op den duur kan gaan vervelen (bijvoorbeeld tempelmoe in Mexico en Guatemala of kerkmoe Spanje). Natuur verveelt mij minder gauw.

14. India
Ik heb twee keer op het punt gestaan een reis naar India (Rajahstan) te maken, maar (nog steeds) niet gedaan. De eerste keer was in 2007 waarbij ik uiteindelijk toch heb gekozen voor Vietnam en Cambodja. De tweede keer was in 2013, toen ben in toch voor Nepal gegaan.

15. Statistieken
Ik heb tot nu toe 63 keer gevlogen, waarbij ik 189.780 km (grappig detail: dat is 4,74 keer de aarde rond) heb afgelegd en 225 uur en 31 minuten in het vliegtuig heb gezeten. Via de site Flightmemory.com kun je dit heel handig bijhouden.

16. Mijn eerste verre reis
Mijn eerste verre reis was in 2006 naar Indonesië. Sindsdien heb ik het reisvirus echt te pakken gekregen en elk jaar een verre reis gemaakt. Dit wil ik ook graag blijven doen.

17. Groepsreis
Sinds ik in 2004 ben gaan reizen heb ik altijd een groepsreis gedaan. Dit bevalt me altijd goed. Ik ben niet echt het type om zelf alles te moeten regelen. Met een georganiseerde reis is hotel en vervoer van A naar B gewoon lekker geregeld, dat vind ik prettig. Citytrips doe ik overigens altijd wel op eigen houtje.

IMG_6917

18. Souvenirs
Van elk land wat ik bezoek neem ik altijd iets typisch van dat land mee, bijvoorbeeld een Khmerdoek uit Cambodja, een komboloi uit Griekenland en een mate-beker uit Argentinië. Het is soms nog best een zoektocht om iets te vinden, maar het is me tot nu toe elke keer gelukt.

19. Leuke contacten, ook na de reis
Ik heb aan mijn reizen inmiddels al wat leuke contacten overgehouden. Zo heb ik een goede vriendin nabij Utrecht wonen, haar ken ik nog van mijn reis door Hongarije in 2004. Verder heb ik nog contact met een jongen uit Rhoon, hem ken ik van mijn reis door Vietnam en Cambodja in 2007 En ik heb nog altijd heel leuk contact met een stel woonachtig vlakbij Chur, Zwitserland. Hun ken ik van mijn reis door Venezuela in 2009. Als het een beetje lukt ga ik elk jaar een weekend naar Zwitserland om hun te bezoeken.

20. Mijn favoriete travelguide
Mijn favoriete travelguide is toch echt de Capitoolreisgids. Deze gids vind ik heel geschikt om mijn reis goed voor te bereiden. Ook tijdens de reis vind ik gids heel handig. Er staat veel nuttige informatie in, veelal toegelicht met leuke plaatjes, waar ik ook wel van houd. Helaas is niet van elk land wat ik heb bezocht een Capitoolreisgids, dus ik heb ook wel wat Insight Guides, Dominicus reisgidsen en Lonely Planets in mijn collectie. Moet zeggen dat ik weinig heb met Lonely Planet, ze zijn handig, heel handig, maar als ik moet kiezen ga ik toch echt voor de Capitool.

21. Te weinig toerist in eigen land
Ik heb veel te weinig gezien van mijn eigen land en ben bijvoorbeeld nog nooit in Den Haag of in het Rijksmuseum geweest. Beschamend, I know! 😉

22. Complete reis
Ik kies meestal een reis uit waarbij ik zoveel mogelijk van een land zie en op deze manier een zo een compleet mogelijk beeld van het land krijg. Dat betekent vaak een actieve vakantie met vroeg op staan en laat op de dag terug in het hotel. Dat betekent ook weinig stranddagen, maar daar heb ik geen moeite mee. Een stranddag vind ik prima, maar de volgende dag wil ik ook weer op pad om wat te zien.

23. Mijn favoriete continent
Mijn favoriete continent is Azië. De übergastvrije mensen, de heerlijke keuken en de levenslust die van de mensen afstraalt maken dat ik dit toch het mooiste continent vind.

P1000719

24. Reizen in de planning
Ik ben nog maar net terug uit Mexico en Guatemala, maar heb stiekem mijn volgende reizen alweer in gedachten: in mei/juni ‘15 wil ik naar de Israël, in september/oktober ’15 wil ik ruim drie weken gaan rondreizen in de Amerika (westkust). Tussendoor een citytripje zal er ook nog wel van komen denk ik.

25. Mijn motto
Zoals je kunt lezen heb ik het reisvirus goed te pakken en daar kom je echt niet zo gauw van af! 😉 Ik wil zoveel mogelijk landen ontdekken en culturen opsnuiven. Daarom geef ik het liefst al mijn geld uit aan het maken van mooie reizen naar alle uithoeken van de wereld. Mijn ultieme levensmotto is niet voor niets: ‘Travel is the only thing you can buy, that makes you richer’.

Heb jij al reisplannen voor volgend jaar? Of ben je er nog niet uit? Ik ben benieuwd!
Join the Conversation

10 Comments

 1. Hey Sieds! Een berichtje achtergelaten op ons blog en toen werd ik natuurlijk meteen nieuwsgierig 😉 Leuk! Mooi blog heb je en wat heb je al gave landen bezocht! Zitten wel een paar tussen waar ik wel jaloers op ben 😉 Leuk om je ook meteen een klein beetje te leren kennen., Ik kende je blog nog niet namelijk! Ik zal je gaan volgen!

  1. says: Sieds

   Hey Kirsten! Bedankt voor je berichtje. Leuk dat je mijn site hebt bekeken en goed om te horen dat je het een mooie blog vindt, ik ben een beginner in de reisblogwereld dus het is ff wennen, maar ik vind het erg leuk! Heb al wat mooie landen bezocht en daar valt natuurlijk genoeg over te bloggen, dus vandaar.. 😉 Heb jouw lijst met bestemmingen ook even bekeken en dat ziet er ook super uit, vooral Maleisië en ook Hong Kong wil ik nog wel een keer zien. Ik zie dat je in Groningen woont, leuke stad, woon zelf in Kollum (Friesland). Ik zal jou uiteraard ook blijven volgen, een mooie site én logo trouwens! 🙂

 2. says: Angelique

  Nummer 21; moet ik ook schoorvoetend bekennen dat ik nog nooit ín het Rijksmuseum ben geweest. Wel eronder, en overnacht in hotel ‘Museumzicht’, en al enkele jaren actief op de Uitmarkt die dan plaatsvindt op het Museumplein… Vandaar schoorvoetend. Zo vaak zo dichtbij 😉

 3. says: Heidi

  Alle Nationale Parken zijn er gewoonweg schitterend! San Fransisco is ook absoluut de moeite waard om te bezoeken! Zelf vond ik Bryce Canyon het mooiste wat ik aan de westkust gezien heb, alsook de wandeling tussen de gigantische Saguaro-cactussen in de woestijn. Op de tweede plaats komt voor mij Monument Valley.
  Het oosten en het zuiden zijn veel commerciëler dan de westkust.
  Aan de westkust is het eten ook gevarieerder: niet enkel fastfood en elke dag een écht ontbijt.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *