Jordanië: Petra, de hoogtepunten!

Wereldwonder Petra, Jordanië

In mei van dit jaar bezocht ik Jordanië. In een 12-daagse groepsrondreis heb ik veel van dit prachtige land mogen zien. In mijn plog over Jordanië deelde ik al de mooiste foto’s die ik tijdens de reis heb gemaakt. Ik liep onder andere door de oude Romeinse handelsstad Jarash, dreef in de Dode Zee, bezocht het indrukwekkende Dana N.P. en verkende per kameel en jeep het imposante landschap van de woestijn Wadi Rum. Het absolute hoogtepunt van de reis was toch wel wereldwonder Petra. De oude hoofdstad van de Nabateeërs is gelegen in een kloof in de heuvels en deels uitgehakt in rozerode rotsen. In 1985 is de stad door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Petra is de belangrijkste bezienswaardigheid van Jordanië en telt maar liefst 850 geregistreerde monumenten, die verspreid liggen over een gebied van bijna 100 km2. Er zijn een aantal hoogtepunten in Petra die je tijdens een bezoek zeker moet gaan bekijken. Ik zet ze graag voor je op een rijtje.

De siq

Na het kopen van een entreeticket bij het bezoekerscentrum kan je bezoek aan Petra beginnen. Dit bezoek begint pas écht bij de siq. Deze spectaculaire toegang tot Petra voert je door een smalle, diepe kloof van ca. 1,2 km. Veel bezoekers haasten zich door de kloof om zo snel mogelijk bij de Schatkamer van de Farao te zijn, echt doodzonde als je het mij vraagt! De siq is indrukwekkend; kijk omhoog en geniet van de grote rotspartijen om je heen en laat de mooie kleuren op je inwerken. De wandeltijd vanaf het bezoekerscentrum bedraagt ca. 15 minuten.

Wereldwonder Petra, siq, Jordanië
Wereldwonder Petra, schatkamer, Jordanië

De Schatkamer van de Farao

Het bekendste monument van Petra is overduidelijk de Schatkamer van de Farao. Als je door de siq loopt zal je jezelf er vast en zeker op betrappen dat je steeds stiekem al zit te kijken of je er al een glimp van kunt ontdekken. Na een wandeling van een half uur is het eindelijk zover. Komend vanuit een diepe schaduw van de kloof zie je de eerste contouren van de Schatkamer van de Farao verschijnen: heel bijzonder! Vaak wordt gedacht dat het bouwwerk van 40 meter hoog en 25 meter breed een tempel is, maar het is een koninklijk graf. In de ochtend is het op z’n mooist verlicht. De zon staat dan het gunstigst. Als je er vroeg bent is het bovendien een stuk rustiger en koeler dan later op de dag. De wandeltijd vanaf het bezoekerscentrum bedraagt ca. 30 minuten.

Wereldwonder Petra, schatkamer, Jordanië
Wereldwonder Petra, schatkamer, Jordanië

De koningsgraven en theater

Het schitterende theater en de (lege) koningsgraven aan de overkant zijn ook de moeite waard. Ze zijn beide bijzonder sfeervol en liggen op een schitterende plek met een weids uitzicht over de omliggende wadi’s. Als de zon langzaam ondergaat nemen de koningsgraven allerlei tinten roze aan en daarom is dit het beste moment voor het maken van een foto. De wandeltijd vanaf de Schatkamer van de Farao bedraagt ca. 20 minuten.

Wereldwonder Petra, Jordanië

Wereldwonder Petra, Jordanië

Hoge offerplaats en obelisk

Het is een pittige wandeling om bij de hoge offerplaats en obelisk te komen, maar als je via de steile processieweg eenmaal boven bent kun je genieten van een spectaculair uitzicht. Vanaf hier kun je ook de graftombe van Aäron zien liggen, volgens de legende de broer van de profeet Mozes. De wandeltijd vanaf de Schatkamer van de Farao bedraagt ca. 45 minuten.

Wereldwonder Petra, Jordanië

Het klooster

Het klooster is met een gevel van 45 bij 50 meter het grootste bouwwerk van Petra en een absoluut hoogtepunt wat je niet mag missen. Je moet hierbij wel in een 45 minuten durende klim maar liefst 800 traptreden trotseren, maar dat is het echt waard! Bovendien kun je onderweg genieten van een schitterend landschap met de mooiste rotsformaties. Je kunt het beste in de middag naar het klooster gaan, omdat een groot deel van de route dan in de schaduw ligt. Je kunt er ook voor kiezen met een ezeltje naar boven te gaan, echter raad ik je dat af om te doen. De ezels zijn vaak graatmager, krijgen weinig te eten en hebben het echt heel zwaar om jou naar boven te brengen! De wandeltijd vanaf de koningsgraven en het theater is ca. 65 minuten.

Wereldwonder Petra, klooster, Jordanië

Klein-Petra

Op 8 km ten noordwesten van Petra ligt Klein-Petra. Het is een stuk kleiner en rustiger dan Petra, maar zeker interessant. Vroeger was dit de welvarende ‘voorstad’ van de roze stad. De smalle siq biedt je toegang tot verscheidene graftomben, tempels, huizen en andere Nabateese en Romeinse bouwwerken. Zoals ik al zei is deze ‘voorstad’ een stuk kleiner dan Petra. Om enige teleurstelling te voorkomen (Petra is natuurlijk wel dé topattractie) en om alvast een indruk te krijgen van wat je in Petra te wachten staat, raad ik je aan eerst Klein-Petra te bezoeken en daarna Petra.

Klein Petra in Jordanië

Petra by Night

Ook leuk om mee te maken is Petra by Night. Vanaf de toegang word je door de met kaarsen verlichte siq naar de Schatkamer van de Farao geleid, waar bedoeïenen muziek maken en verhalen vertellen. Het is prachtig om te zien hoe het boegbeeld van Petra alleen maar is verlicht met kaarsen, dit heeft echt iets magisch en is heel sfeervol. Petra by Night is alleen op maandag, woensdag en donderdag en entreetickets kosten 12 dinar (ca. 14,50 euro).

Wereldwonder Petra, Jordanië

Praktische informatie

Als je alle hoogtepunten op je gemak wilt bekijken moet je hier toch wel 1,5 tot 2 dagen voor uit trekken. De meeste mensen zijn er echter maar 1 dag. In dat geval raad ik aan de siq, de Schatkamer van de Farao, het theater, de koningsgraven en het klooster te gaan bekijken.

De beste tijd om Petra te bezoeken is de lente (half maart tot half mei). Het is er dan minder warm dan in de zomer en tussen de ruïnes kleuren mooie wilde bloemen. Het is dan wel de drukste periode, dus boek ruim van te voren een hotel. Overigens zijn de temperaturen in de herfst (oktober en november) ook goed te doen.

De entree van een 1-daags ticket voor Petra is 50 dinar (ca. 61 euro), de entree voor een 2-daags ticket bedraagt 55 dinar (ca. 67 euro). Entreetickets kun je kopen bij het bezoekerscentrum.

Begin een bezoek aan Petra zo vroeg mogelijk op de dag. Het is er dan minder warm en veel rustiger. Rond de klok van 10 uur komen vaak hordes dagjesmensen in één keer Petra bezoeken, veelal afkomstig van cruiseschepen. Als je vroeg bent ben je de mensenmassa mooi voor en kun je op je gemak alles rustig bekijken zonder dat er steeds toeristen in de weg staan. Petra is open vanaf 6 uur ’s morgens.

Neem tijdens je bezoek aan Petra voldoende water mee. Overdag kan het er verdacht heet zijn, drink op tijd en zorg dat je altijd een fles water bij je hebt.

Als je Petra bezoekt ga je heel veel foto’s maken, zorg er daarom voor dat je voldoende geheugenkaartjes en een extra accu bij je hebt.

Ondanks de onrust in het Midden-Oosten is Jordanië relatief veilig te noemen, alhoewel er wel veiligheidsrisico’s zijn. Tijdens mijn rondreis door dit land heb ik me geen moment onveilig gevoeld, ook niet tijdens mijn bezoek aan Petra. Er gaan nog steeds georganiseerde reizen naar het land en Petra is nog steeds gewoon door iedereen te bezoeken.

Heb jij Petra al eens bezocht? Of zou je er graag nog een keer naar toe willen?

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Sabine

  Ik kwam net op je blog terecht: leuk! Leuk stuk ook over Petra. Ik vond Petra heel mooi, met name het klooster heel indrukwekkend. Helaas is het wel echt een toeristenhub geworden en rijzen de prijzen de pan uit. Ondanks dat toch een must-see!

  1. says: Sieds

   Dank je Sabine! 🙂 Het klooster is idd heel bijzonder, zo groot ook!! Dat ben ik wel met je eens, het plakkaat ‘wereldwonder’ (wat het in mijn ogen wel is trouwens..) heeft daar denk ik ook aan bijgedragen.. 😉

 2. says: Sandra

  Haha goede tips van de geheugenkaartjes en accu’s! Zo te lezen is Petra best wel behoorlijk toeristisch en dat is best wel jammer. Ik hou van de wat minder toeristische bestemmingen, maar goed. Iets is niet voor niets toeristisch denk ik dan maar! Ik snap helemaal dat je het zonde vindt dat iedereen zomaar door de canyon heen loopt. Ik vind juist die canyon er echt prachtig uitzien! (Petra ook hoor, daar niet van haha)!

  1. says: Sieds

   Dank je Sandra haha.. 😉 Het is zeker heel toeristisch, alhoewel het door de onrust in de regio nu wel wat afneemt. Petra heeft de stempel van wereldwonder en maakt mensen natuurlijk ook heel nieuwsgierig. Ja dat is zo jammer, er zijn zelfs mensen die alleen de Schatkamer van de Farao gaan bekijken en dan zo weer terug lopen, zonde.

  1. says: Sieds

   Ja het is echt heel mooi Antonette! Jammer dat je de perstrip hebt moeten afzeggen, er komt vast en zeker nog wel een kans om Petra een keer te gaan bekijken, het is de moeite waard. 😀

 3. says: Lizette

  Leuk om te lezen! Het is alweer een paar jaar geleden dat ik er geweest ben en fijn om zo even terug in de herinneringen te gaan. Ik was ook zo’n dolle die door de siq ging rennen om als eerste te zijn. Dat is me gelukt en behoorlijk wat foto’s zonder andere mensen erop kunnen schieten. Maar op de terugweg door de siq gelukkig toen ook nog de schoonheid van die rotspartijen kunnen meemaken.

  1. says: Sieds

   Dank je Lizette! 🙂 Moet eerlijk toegeven dat ik ook wel licht de neiging had om zo snel mogelijk naar de Schatkamer te rennen. 😉 Maar als je in de siq dan om je heen kijkt, wat is ie dan mooi, zowel op de heen weg naar de Schatkamer als dat je terug loopt naar de entree.

 4. Leuke post Sieds en zo ontzettend herkenbaar. Jordanië is prachtig en Petra is zoveel meer dan alleen de bekende Schatkamer! Ik heb er een heerlijke tijd gehad en zou echt ontzettend graag weer terug gaan naar dit mooie, supervriendelijke en veilige land. Zo ontzettend balen dat ze te leiden hebben van hun buurlanden!

  1. says: Sieds

   Dank je Daphne! 🙂 Een bezoek aan Petra eindigen bij de Schatkamer is echt zo zonde, toch zijn er veel toeristen die het doen, jammer. Ik wil ook dolgraag nog een keer terug, het land is prachtig en de mensen zijn er zo gastvrij. Ja idd, daar hebben ze echt veel last van, zo balen! 🙁

 5. says: Yvonne

  Wat is de siq mooi he?! En het moment als je voor het eerst die schatkamer aan het einde ziet is ook onbetaalbaar. Inderdaad was het ook in 2009 al erg toeristisch, kan me voorstellen dat dit alleen maar meer geworden is…

  1. says: Sieds

   Jaah de siq is echt prachtig, daar moet je lekker de tijd voor nemen als er doorheen loopt en niet gelijk naar de Schatkamer lopen.. 🙂 Ja dat moment is echt magisch, ik vond het heel bijzonder.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *