Interview met de heren van Bruut van Bot!

Onlangs kwam ik in contact met Wouter Struijk (25) en Robert Hooft (26). Ze zijn de heren achter het nieuwe kledingmerk Bruut van Bot, dat eind vorig jaar is gelanceerd. Hun rondreis door Nepal, die ze vorig jaar november/december maakten, is hiervoor dé inspiratiebron geweest. Hoe gaaf! Een supermooie reis maken en dan gewoon je eigen kledingmerk lanceren. Daar wilde ik wel wat meer van weten, vandaar een interview met deze heren.

Wie zijn jullie en wat hebben jullie met reizen?
Wouter: Ik ben afgestudeerd als design engineer, maar ik heb meerdere passies. Ik hou ervan om mezelf in een nieuwe omgeving te plaatsen, waarin je je gewoontes moet aanpassen aan de mensen en de plek waar je bent. Verder ben ik fanatiek (en professioneel) fotograaf: ik heb een passie voor het vastleggen van landschap, natuur en cultuur. Dit drijft me om telkens nieuwe plekken te ontdekken en op reis te gaan.
Robert: Ondernemen zit in mijn bloed: het creëren, van niets iets maken, dat is waar ik enorm veel voldoening en energie van krijg. Met een achtergrond in Integrale Product Ontwikkeling en ervaring bij enkele grote bedrijven trekt de dynamiek van het ondernemen mij. Naast m’n werk besteed ik het liefst mijn vrije tijd aan mijn passies reizen en kitesurfen.

Vorig jaar hebben jullie een maand lang door Nepal gereisd. Wat hebben jullie daar zoal gezien en gedaan?
Onze reis door Nepal begon in Kathmandu. We hadden van tevoren niks gepland, geen route, helemaal niks. In Kathmandu besloten we om een trekking van 2 weken te gaan doen naar het Everest Base Camp, gelegen op 5.364 meter hoogte. We vlogen op Lukla (2.800 meter) waar we ook onze gids Hari ontmoetten. Na de trek vervolgden we ons avontuur in het dorp van onze gids. Na een halve dag reizen in overvolle bussen, waar we gebukt en ingeklemd tussen de lokale bevolking moesten staan (!), kwamen we aan in een dorpje met zo’n 200 inwoners, vlakbij Gorkha.

Het leven is daar primitief: we sliepen op een rieten mat in een huisje van steen en klei! Desondanks hebben we enorm veel vreugde gezien (met name bij de kinderen), een jaarlijks festival meegemaakt en een geit geslacht, waarvan het vlees onder de inwoners werd verdeeld. Verder hebben we veel van Kathmandu gezien, mede dankzij de rondleiding van Sono (een jongen die we daar ontmoet hebben), en zijn we in Chitwan N.P. geweest waar we 5 (!) van de zeldzame Bengaalse tijgers hebben gespot. We hebben Nepal in z’n puurste vorm gezien: fantastisch!

Bruut van Bot

Eind vorig jaar hebben jullie Bruut van Bot gelanceerd! Wat is Bruut van Bot en hoe zijn jullie op de naam gekomen?
Bruut van Bot, The Nepal Brand, is een nieuw soort kledingmerk met producten die door de lokale Nepalese bevolking met de hand worden gemaakt. Hoe we op de naam Bruut van Bot gekomen zijn? Misschien was het de hoogte in de Himalaya, maar de twee woorden ‘bruut’ en ‘bot’ – slang voor iets dat je hart sneller doet kloppen – vormen de naam van ons kledingmerk. Onze naam staat voor avontuur, ontdekken, nieuwsgierig en stoer zijn.

Jullie reis door Nepal is dé inspiratiebron geweest om jullie eigen kledingmerk Bruut van Bot te lanceren. Vertel!
Bruut van Bot is geboren op onze reis. We zagen met eigen ogen hoe mensen in Nepal door de extreme omstandigheden goede kleding nodig hebben. Dit in combinatie met de talloze inspiratie en ervaring die we tijdens de reis hebben opgedaan, heeft ons doen besluiten een nieuw soort kledingmerk te lanceren: Bruut van Bot! We zijn onze zoektocht naar geschikte kledingfabriekjes gestart in een klein stadje genaamd Namche Bazaar. Na een tijdje kwamen we uit bij onze eerste compagnon: Rabindra. Rabindra produceert zijn eigen kleding en accessoires lokaal. Samen hebben we onze eerste prototypes ontworpen in Kathmandu.

Bruut van Bot

Voor wie is jullie kleding bedoeld en waarmee onderscheid Bruut van Bot zich van andere kledingmerken?
De doelgroep voor onze kleding is de reiziger! Voor een reiziger is het belangrijk dat de kleding functioneel is: de kleding moet goed ademen, licht van gewicht zijn, handig op te bergen zijn en modieus zijn. Bij het ontwerpen van onze kleding houden we met al deze facetten rekening.

In Nederland zien we vaak dat functionele kleding minder modieus is en erg is gefocust op een hele specifieke toepassing. Met Bruut van Bot willen we mensen het comfort en de kwaliteit van functionele kleding bieden met een design waarmee je ook op straat gezien kunt worden. Daarbij hebben we als doel om in de hele productieketen mens en natuur op een eerlijke manier te behandelen om zo een merk neer te zetten waarin we transparant naar de buitenwereld zijn. Dit noemen wij onze ‘open keuken’. We willen  een eerlijk product aanbieden tegen een eerlijke prijs!

Wat zijn jullie reisplannen voor 2015?
Wouter: Ik heb momenteel nog geen concrete plannen, maar ik zou eigenlijk wel weer terug willen naar Nepal. Er is nog zoveel meer te ontdekken! Als ik een ding zou moeten noemen wat ik daar weer zou willen zien, dan is het de overgang van kleuren in de hemel overdag naar een prachtige, heldere sterrenhemel ’s nachts!
Robert: In de zomer ga ik het wat dichter bij huis zoeken, namelijk in het binnenland van Frankrijk. Later dit jaar staat er nog een citytrip op de planning, maar waar naartoe is nog onbekend. Mochten er lezers zijn met suggesties, let me know!

En welke bestemmingen staan hoog op jullie bucketlist?
Wouter: De Galapagos Eilanden staan hoog op mijn lijst vanwege de flora en fauna die nergens anders op de wereld voorkomen. Een fotoreis naar bijvoorbeeld Antarctica lijkt me ook heel gaaf! En ik zou dolgraag nog een keer naar Groenland willen, ook om het Noorderlicht te kunnen zien.
Robert: Het is niet een bestemming die het hoogst op mijn lijst staat maar een reis: ik wil heel graag een keer de Atlantische Oceaan oversteken met een zeilboot. Verder staan IJsland en Chili erg hoog op mijn lijstje.

Wil je meer weten van Bruut van Bot? Op hun website Bruutvanbot.nl en hun Facebook-pagina delen ze informatie, artikelen en aanbiedingen. Bovendien zijn hun producten te koop bij de Ray Brandstore in Delft en verkopen ze hun producten in hun eigen webshop!

Tags from the story
,
Join the Conversation

9 Comments

    1. Dank je Kirsten! 🙂 Het is ook een heel leuk concept. Mooi dat er op deze manier een eerlijk en mooi product op de markt wordt gezet en de Nepalese bevolking er zelf ook beter van wordt! Ik heb zelf ook ervaren dat de Nepalese bevolking super gastvrij en vriendelijk is, alleen daarom al wil ik zeker nog een keer terug.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *