Een gezellig weekendje Haarlem!

Afgelopen weekend ben ik in Haarlem geweest bij Ed en Marja, een stel die ik dit jaar tijdens de groepsreis door Mexico en Guatemala heb ontmoet. Tijdens onze gezamenlijke rondreis hadden we altijd heel leuk contact. We hebben samen veel gelachen en met Ed heb ik vele goede en  leuke  gesprekken gehad over van alles en nog wat. Aan het einde van de vakantie hadden we het er al over om gauw een keer af te spreken. Afgelopen weekend was het moment daar en hebben we elkaar weer ontmoet.

Een geslaagd weekend!

Ik ben vrijdag om 15:16 uur in Groningen op de trein gestapt en iets na 18:00 uur was ik op station Haarlem Spaarnwoude. Daar heeft Ed mij opgepikt. Eenmaal bij hun thuis hebben we eerst geborreld en bijgepraat, gelijk voelde het weer vertrouwd en gezellig! Vervolgens zijn we aan de eettafel geschoven en hebben we Mexicaans gegeten, hoe kan het ook anders.. 😉 Daarna verder geborreld, herinneringen opgehaald en ook nog dvd’s bekeken van reizen die Ed en Marja zelf hebben gemaakt, onder andere hun reizen naar Peru, Namibië (waar ik zelf ook ben geweest..) en China passeerden de revue: erg leuk!

Zaterdag was het eerst uitslapen, het is tenslotte weekend! 😉 Na een goed ontbijt maak ik met Ed aan het begin van de middag een wandeling door Haarlem. We hebben de auto iets buiten het centrum geparkeerd en lopen via de Amsterdamse Poort de mooie binnenstad van Haarlem in. We komen uit bij de Grote Markt. De Grote Markt wordt gedomineerd door de St. Bavo-kerk. Dit is de grootste kerk van Haarlem en de bouwperiode van deze kerk dateert uit 1370-1520. Op de Grote Markt zelf is de zaterdagmarkt, super om daar even overheen te lopen en het enthousiasme van de verkooplieden te aanschouwen hoe ze proberen hun waar aan de man te brengen. Het blijft mooi en toch écht iets van de markt: dat geroep en geschreeuw! 😉 Langs het oude en mooie stadhuis lopen we via de Koningstraat, de Gedempte Oude Gracht over richting de Botermarkt. Ook hier is op elke zaterdag markt. De visboer van zeevishandel De Dolfijn is luidkeels aan het schreeuwen en brengt zo zijn gebakken kibbeling en andere vis aan de man: wederom een mooi gezicht! Ik sta trouwens zelf zo nu en dan ook op de markt, niet met vis, maar met kaas. Mijn oom heeft een kaashandel en met vier verkoopwagens staat hij met z’n bedrijf op ca. 30 markten in Friesland, Groningen en Drenthe. Het is een soort familiebedrijf, mijn ouders werken er ook en zelf heb ik van mijn 11de tot mijn 25ste elke zaterdag op de markt gestaan, maar dit even terzijde..! 😉 We lopen rustig de Botermarkt over en wijken dan uit naar links, naar de Tuchthuisstraat. We doorkruisen nog wat straatjes en uiteindelijk komen we uit bij de Gedempte Raamgracht. Aan deze straat zit Jan Monnikendam, de wereldberoemde Haarlemse feestwinkel die fopneuzen en allerlei andere verkleedartikelen verhuurt en verkoopt. Dus voor een verkleedpartijtje kun je hier prima terecht..!

Uiteindelijk komen we uit bij de Jopenkerk. Deze voormalige kerk in de levendige binnenstad van Haarlem is omgedoopt tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. Ze brouwen het Jopenbier in verschillende smaken en volgens oud oorspronkelijk recept. We gaan naar binnen en uiteraard bestel ik hier een Jopenbiertje. Dit smaakt naar meer en ik bestel nog één: heerlijk! Het is gezellig druk en de sfeer is goed, dus we vermaken ons prima. De goede en leuke gesprekken die we tijdens onze reis hadden, zetten we ook hier gewoon voort! Later op de middag schuift Marja ook aan. Tegen de avond eten we een hapje bij een restaurant aan de Botermarkt en we sluiten onze wandeling af op de Grote Markt op het terras met warme chocolademelk, mét slagroom uiteraard! 😉

Centrum van Haarlem

De zondag starten we wederom met een lekker ontbijt en tegen de middag stappen we in de auto om, voordat ik weer naar het noorden trein, nog even naar het dorp Spaarndam te rijden. Marja is hier opgegroeid en wil me graag laten zien waar ze heeft gewoond. Het is een leuk dorp met een oude dorpskern. Spaarndam ligt mooi aan het water en er staan nog een paar mooie pareltjes van oude huizen met prachtige gevels. Ook stoppen we even bij het beeldje van Hansje Brinker op de IJdijk. Hansje was een figuur uit een Amerikaans boek, die het land behoedde voor overstromingen door zijn vinger in een gat in de dijk te steken.

Huisjes in Spaarnwoude

We sluiten een mooi weekend af in café De Toerist waar we nog even een bak koffie scoren. Om 15:00 uur zetten Ed en Marja mij af bij station Haarlem Spaarnwoude. We nemen afscheid, zwaaien naar elkaar en in de ruim 3 uur durende treinrit heb ik mooi de tijd om een blog over dit gezellig weekendje Haarlem te schrijven en dat heb ik zoals je leest dan ook gedaan.

Ben jij wel eens in Haarlem geweest, of misschien in Spaarndam? Wat vond je ervan?
Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

    1. Jah dat is zeker leuk Marcella, dat maakt reizen ook heel leuk.. 😉
      Ik kan je Haarlem zeker aanraden, er is veel te zien en er hangt een gezellig sfeer én het is ook nog vlakbij de kust, dus als je ff wilt uitwaaien kun je zo ff naar het strand..

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *