De Friese Ballonfeesten in Joure: Een impressie!

ballonfeesten joure

Woensdag 27 juli was ik aanwezig bij de Friese Ballonfeesten in Joure. De Friese Ballonfeesten is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij 5 dagen lang elke dag tientallen heteluchtballonnen opstijgen. Dit jaar zijn de feesten gehouden van woensdag 27 tot en met zondag 31 juli. Het kleurrijke evenement wordt al sinds 1986 gehouden en dit jaar was het de 31ste editie. In 2005 beleefde de Friese Ballonfeesten haar 20-jarig jubileum. Met unieke heteluchtballonnen werd dit jubileum toen op grootse wijze gevierd. Zo steeg er een locomotief op en was er een heuse draak aan de horizon te zien. Wist je trouwens dat door de Friese Ballonfeesten, Joure de bijnaam Ballooncity heeft gekregen?

Tientallen heteluchtballonnen stijgen op!

Zelf ben ik een rasechte Fries. Je wilt het geloven of niet, maar zelf  was ik nog nooit eerder bij de Friese Ballonfeesten geweest!  Shame on me! 😉 Twee weken geleden was het dan eindelijk zover. De reden dat ik er was, was omdat mijn moeder een ballonvaart had gewonnen. Hoe leuk is het dan om met eigen ogen te zien dat je moeder opstijgt in een heteluchtballon en zichtbaar geniet! 🙂 Het was nog even spannend of het door zou gaan, want in eerste instantie leek het weer met regen en wind, spelbreker te worden. Gelukkig klaarde het weer op tijd op en een half uur later dan gepland stegen dan toch één voor één de tientallen heteluchtballonnen op: een prachtig gezicht! Zelf heb ik in 2008 al een keer een ballonvaart gemaakt. En ik kan je zeggen, het is echt een onvergetelijke ervaring! Een ballonvaart mag dan ook echt niet ontbreken op je bucketlist. Mijn bezoek aan de Friese Ballonfeesten leverde heel wat kleurrijke foto’s op. Ik hoop je met de onderstaande foto’s een leuke indruk te geven van het evenement.

ballonfeesten

ballonfeesten

ballonfeesten

ballonfeesten

ballonfeesten

ballonfeesten
ballonfeesten
ballonfeesten
ballonfeesten

ballonfeesten

ballonfeesten

ballonfeesten

ballonfeesten
ballonfeesten

Wist je dat?

Tot slot nog 5 ‘wist je datjes’ over een heteluchtballon die je waarschijnlijk nog niet wist!

 1. Wist je dat de mand van een heteluchtballon van riet is gemaakt, omdat riet heel buigbaar materiaal is? Bij een landing kan dit echt belangrijk zijn als er meer wind staat. De mand ‘valt’ tegen de grond en door de buigzaamheid kan de mand deze kracht goed doorstaan. Andere materialen zouden scheuren of breken.
 2. Wist je dat ballonvaren en hoogtevrees niets met elkaar te maken hebben? Hoogtevrees ervaar je alleen als je door middel van enige materie nog contact met de grond hebt. Zodra je los van de grond bent, verdwijnt de hoogtevrees!
 3. Wist je dat de gemiddelde vaarhoogte van een heteluchtballon tussen de 300 en 800 meter ligt? Soms ga je wat hoger om boven de wolken te varen. Mijn moeder bereikte tijdens haar ballonvaart een hoogte van 366 meter. Ter vergelijking: dat is 66 meter hoger dan de Eifeltoren.
 4. Wist je dat een heteluchtballon niet overdag, maar alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds kan varen? Dit heeft met de thermiek te maken. Thermiek is opstijgende warme lucht, die ontstaat twee uur na zonsopkomst en verdwijnt twee uur voor zonsondergang. Wanneer een heteluchtballon in de thermiek terecht zou komen, dan wordt hij omhoog geduwd, en wordt het zeer moeilijk om de heteluchtballon onder controle te houden.
 5. Wist je dat de een heteluchtballon niet bestuurbaar is? De koers van de heteluchtballon is namelijk afhankelijk van de windrichting. Zo vaar je bij een noordenwind richting het zuiden. De afstand die je vaart, wordt bepaald door de windsnelheid. Gemiddeld is de afstand zo’n 10 tot 20 km per vaart, maar in de lucht bevinden zich meestal luchtlagen met verschillende richtingen en snelheden. Door meer of minder te branden kun je hoger of lager varen, en zo de heteluchtballon in een bepaalde richting manoeuvreren. Dit kan dus een variatie in de route geven en verklaren waarom de verschillende heteluchtballonnen verschillende kanten op gaan.
Heb jij al eens in een heteluchtballon gezeten? Hoe vond je het?
Tags from the story
,
Join the Conversation

6 Comments

  1. Dank je Merel! 🙂 Ja die van de Angybirds vind ik zelf ook erg leuk! Ik kan je zeker een ballonvaart aanraden. In principe kun je overal in Nederland wel een ballonvaart maken. Zelf heb ik een keer een ballonvaart gemaakt met A3-ballon. Zij bieden ballonvaarten aan door heel Nederland. Heb ik het goed dat je van Texel komt? Dan is Alkmaar wellicht een goede opstijglocatie! 🙂

 1. says: Sheila

  Goh, ik wist niet dat we in Nederland ook zo’n evenement hadden en dit in Joure! Weer wat geleerd. Ik was eens in Albuquerque toen daar een luchtballon festival was. Blijkbaar is dat daar ook een jaarlijks terugkomend evenement. Ik vond het allemaal maar erg indrukwekkend. Heb er nog nooit in gezeten, trouwens.

  1. Jah Sheila, het is er toch echt haha..! 😉 Dus je hoeft niet eens zover te reizen om een zo’n festival mee te maken. Ah oké, dat festival ken ik dan weer niet! Ik blijf het ook indrukwekkend vinden. Ik vind het een prachtig gezicht om al die luchtballonnen aan de horizon te zien. Ik kan je een ballonvaart zeker aanraden, zelf heb ik een keer een ballonvaart boven Groningen gemaakt, heel bijzonder. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *