Mijn favoriete reisprogramma: Reizen Waes

Wat is er mooier om als fervent reiziger naar reisprogramma’s te kijken en allemaal jaloersmakende bestemmingen voorbij te zien komen. De bucketlist wordt alleen maar groter en groter en de drang om gelijk het vliegtuig in te stappen en weer op reis te gaan stijgt met de minuut. Welke reisfanaat kijkt niet naar 3 op Reis, Floortje Aan Het Einde Van De Wereld, Erica op Reis óf naar Reizen Waes. Ik ben eerlijk als ik zeg dat Reizen Waes van de vele reisprogramma’s toch tot mijn favoriet behoort, terwijl het niet zo bekend is als bijvoorbeeld 3 op Reis. Toch verdiend Reizen Waes de aandacht, want het is oprecht een mooi reisprogramma wat je in mijn ogen écht moet zien!

Reizen Waes is een Belgisch reisprogramma wat in het najaar van 2013 voor het eerst op de buis kwam op het Belgische Eén. In het voorjaar van 2014 is het ook door de VPRO op Nederland 3 uitgezonden. In het programma gaat presentator Tom Waes naar de meest waanzinnige en onmogelijke bestemmingen, waarbij hij zichzelf steeds de vraag stelt: Kan ik er op vakantie? De bestemmingen die hij bezoekt laat de doorsnee toerist liever links liggen, bijvoorbeeld omdat het niet veilig is, niet interessant genoeg is of omdat er grote kans is op natuurrampen. Zo bezocht hij in de eerste serie van 8 afleveringen Bhutan, Colombia, Pitcairn, Vanuatu, Zuid-Soedan, Turkmenistan, Iran en Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië. Op het eerste gezicht zou je denken dat worden saaie reportages waarbij weinig gebeurd, geen highlight te ontdekken is en je gauw bent uitgekeken. Het tegendeel is waar! De bezoeken van Tom aan deze bestemmingen hebben hem ervaringen opgeleverd die hij en de kijker niet snel zal vergeten. Hij ontmoet de vreemdste figuren en ziet dingen die in geen enkele reisgids staan beschreven.

1

Zo overnacht hij bij kannibalen op Vanuatu, het meest bedreigde land ter wereld. Dit terwijl het eiland ook nog middenin in het cyclonenseizoen zit. In het wereldvreemde Turmenistan krijgt hij na lang aandringen als eerste westerling toestemming om een reisdocumentaire te maken. Hij komt er echter ook achter dat het reizen en filmen in dit absurde land niet bepaald een pretje is. In Iran loopt hij op de Dag van de Revolutie Hassan Rohani tegen het lijf. Destijds nog presidentskandidaat, maar inmiddels de president van Iran. Verder mag hij de bruiloft én de bruidskamer bewonderen van een Iraans stelletje dat gaat trouwen. Tom wordt toegelaten tot de bruidskamer en dat is echt uniek, want niemand anders dan alleen het huwelijkspaar mag de bruidskamer normaal gesproken betreden, maar Tom krijgt het toch voor elkaar.

Ik heb bewondering voor Tom Waes. Op de één of andere manier krijgt hij het steeds weer voor elkaar iets te regelen wat een ander niet lukt, de meest bizarre mensen te treffen en de gekste dingen te beleven. Zijn goedlachse blik, komische houding en flinke dosis aan lef zullen hier ongetwijfeld debet aan zijn.

Lang heb ik er naar uitgekeken wanneer het tweede seizoen van Reizen Waes zou beginnen. Aanstaande zondag is het dan zover: het tweede seizoen Reizen Waes gaat van start! In deze serie van 9 afleveringen bezoekt hij Noord-Korea, Zuid-Korea, Albanië, Alaska, Paraguay, Noord-Mexico, Route 65 in Amerika en Spitsbergen. Het programma is te zien op het Belgische Eén en de aflevering begint rond de klok van 20:25 uur. Ik ga zeker kijken, jij ook?

Wil je alvast een voorproefje van het tweede seizoen? Hier vind je de trailer!

Wat is jouw favoriete reisprogramma? En ben je ook fan van Reizen Waes?
Tags from the story
,

10 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *