7 Must Do’s in Buenos Aires!

In november 2010 maakte ik een prachtige groepsrondreis door Argentinië en Chili. We begonnen onze reis in Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili. Vervolgens trokken we 3 weken lang door het prachtige natuurrijke Patagonië. We eindigden onze reis in de stad van de tango: Buenos Aires! Deze bruisende hoofdstad van Argentinië heeft veel te bieden en mag je tijdens een bezoek aan Argentinië dan ook echt niet overslaan. Ik zet graag 7 must do’s voor je op een rijtje!

1. Slenter door de wijk La Boca

Wil je het pure leven van Buenos Aires terugvinden breng dan zeker een bezoek aan de kleurrijke wijk La Boca. Deze havenwijk gelegen aan de zee was tot aan de 18e eeuw grauw en onbekend, maar de kunstenaar Quinquela Martin zette de wijk op de kaart door alle huizen een kleurtje te geven en de wijk zo wat te vrolijken. El Caminito is de bekendste en meest toeristische straat van de wijk. In deze straat zijn de muren prachtig versierd met schilderingen die verschillende verhalen vertellen over de cultuur en de tango. Wist je dat Boca Juniors, één van de beste voetbalclubs van Zuid-Amerika, in deze wijk haar stadion heeft?

La Boca in Buenos Aires

2. Ga naar een tangoshow

In de stad van de tango kan een bezoek aan een tangoshow natuurlijk niet ontbreken. In Buenos Aires zijn vele tangoscholen, vooral in de wijk San Telmo, waar je zelf ook één of meerdere lessen kunt volgen. Ben je niet zo’n danser dan kun je ook alleen een tangoshow bezoeken. Zelf heb ik met de groep een tangoles gevolgd en ik geef eerlijk toe dat ik een lesje tango nog best lastig vond! 😉 Na de les kregen we een show waarin ze lieten zien hoe het wel moet: wat een klasse!

Tango dansen in Buenos Aires

3. Kijk je ogen uit in het Librería El Ateneo

Toen ik het Librería El Ateneo binnenliep viel mijn mond gelijk open van verbazing! Dit is oprecht de mooiste boekenwinkel die ik ooit gezien heb. Het gebouw bestaat sinds 1912 en is een voormalig theater wat nu dienst doet als boekenwinkel. Een paar jaar geleden is het Librería El Ateneo zelfs verkozen tot de op één na mooiste boekenwinkel ter wereld. Op het oude podium bevindt zich nu een café en kun je koffie drinken. Ik zeg: bestel een lekker bakje koffie, ga lekker zitten en ga lekker genieten! Vanaf het podium kijk je werkelijk je ogen uit.. Vergeet niet ook even naar boven te gaan. Je hebt van boven namelijk ook een hele mooie kijk op het voormalige theater.

boekenwinkel in Buenos Aires

4. Sla ook het Plaza de Mayo niet over

Het Plaza de Mayo is het centrale plein van de wijk Microcentro en aan dit plein is het beroemde rozekleurige gebouw Casa Rosada gevestigd. Het gebouw is in 1894 opgericht en dient sinds 1910 als de zetel van de Argentijnse regering. Ook de Kathedraal van Buenos Aires, de Catedral Metropolitana, bevindt zich aan het plein en is zeker een bezoek waard. Een must-see in de Kathedraal is het mausoleum van San Martín, de leider van de onafhankelijkheidsstrijd van Zuid-Amerika tegen de Spaanse bezetter. Zowel het Casa Rosada als de Kathedraal kun je gratis bezoeken. Wist je dat het Plaza de Mayo ook bekend staat om de vele protesten die er altijd hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden? Zo protesteren de Dwaze Moeders nog altijd elke donderdagmiddag op het plein tegen de vreselijke gruweldaden die in de jaren ’70 van de vorige eeuw door het militaire bewind zijn gepleegd. Ik heb een protest bijgewoond en vond het echt indrukwekkend!

Plaza de Mayo in Buenos Aires

5. Bezoek de begraafplaats Cementerio de Recoleta

Een bezoek aan de begraafplaats Cementerio de Recoleta mag ook zeker niet ontbreken als je in Buenos Aires bent. De begraafplaats werd in 1882 in gebruik genomen en is vooral bekend vanwege de rustplaats van Eva Peron, oftewel ‘Evita’, de tweede vrouw van president Juan Peron. Er liggen nog talrijke andere Argentijnse grootheden begraven, denk aan oud-presidenten, militaire helden en invloedrijke politici. Als je over de begraafplaats loopt voelt het net alsof je je in een miniatuurstad bevindt. Stuk voor stuk zijn de graftombes prachtig gedecoreerd, de ene nog uitbundiger dan de ander.

Recoleta in Buenos Aires

6. Sneup over één van de vele markten

In Buenos Aires vind je vele markten. Op elke hoek van de straat staan wel kraampjes of zie je straatverkopers die hun waar aan de man willen brengen. Elke zondag is de Feria de San Telmo. Op deze markt vind je vooral kunst, antiek en veel boeken. De markt wordt gehouden op de Calle Defensa, gelegen in de wijk San Telmo. Met een beetje geluk kun je hier zo tegen een tangoshow aanlopen, hoe leuk is dat!. Een meer traditionele markt is de Feria de Mataderos. Op deze markt vind je elke zondag Argentijnse cowboys (gaucho’s) die hier hun streekproducten verkopen. Ook kun je hier heerlijk vlees van de grill proeven en genieten van Argentijnse folklore. Wil je een goedkope zonnebril of horloge scoren? Ga dan naar de zwarte markt rond het station Once. De kans dat je een echte Ray-Ban of Rolex scoort is klein, maar toch is het leuk even op de deze markt rond te sneupen. Houd er wel rekening mee dat er zakkenrollers rond het station actief zijn, dus let hier wel wat op je spullen.

Markt in Buenos Aires

7. En vergeet ook de breedste straat ter wereld niet

Naast de vele bezienswaardigheden vind je in Buenos Aires ook de breedste straat ter wereld: de Avenida 9 de Julio. De stoepen aan de twee zijkanten van de straat liggen maar liefst 140 meter uit elkaar. Verder heeft de straat 14 rijbanen: 7 banen heen en 7 banen terug. Aan beide zijden bevindt zich een groenstrook en daarnaast liggen nog eens 2 rijbanen. In totaal heeft de Avenida 9 de Julio dus 18 rijbanen. Om de aanleg van de straat mogelijk te maken, moesten enkele rijen schitterende herenhuizen worden gesloopt. Werkelijk alles in deze straat is groot: de gebouwen, de reclameborden én de Obelisk! De Obelisk kun je echt niet missen met zijn hoogte van 67 meter. Het hoge monument werd in 1936 gebouwd ter ere van de 400ste verjaardag van Buenos Aires. Vanaf het plein bij de Obelisk heb je overigens een heel mooi overzicht over de Avenida 9 de Julio.

Breedste straat ter wereld in Buenos Aires

Ben jij wel eens in Buenos Aires geweest? Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid?
Tags from the story
,
Join the Conversation

17 Comments

 1. says: loes

  ik zou niemand aanraden om door La Boca te wandelen, het is er gevaarlijk, behalve de 2 straatjes El Caminito, wat in mijn ogen net Madurodam is en zooo toeristisch! Plaza Mayor bestaat niet in Buenos Aires, ik denk dat je Plaza de Mayo bedoeld. Jammer dat je Palermo Soho niet noemt, de allerleukste wijk! O ja, ik kom al 7 jaar in de stad 😉

  1. Mijn ervaring was dat overdag La Boca prima te bewandelen is, je moet uiteraard niet de verdachte straatjes in gaan lopen en een beetje in de buurt blijven van El Caminito. ’s Avonds en ’s nachts zou ik er ook niet gaan rondlopen. Palermo Soho is ook een heerlijke wijk inderdaad, zeker een aanrader! Bedankt voor je scherpte Loes! 😉

 2. says: loes

  Beste Sieds, ik vind dat je een heel leuk stuk hebt geschreven met prachtige foto’s, maar jouw ervaringen zijn van 2010 en sindsdien is er een heleboel veranderd in de stad. Er is enorm veel armoede in het land, het land is bijna failliet. Dus het is uitkijken welke wijk je bewandelt. Ga er niet als een uitgedoste toerist bij lopen. Neemt niet weg dat ik in love ben met het land en Buenos Aires. Nog steeds, ik kom er vanaf 2008 elk jaar wel een paar weken, vorig jaar zelfs vier maanden en mijn dochter woont er al 5 jaar. Dus ik weet waar ik over praat. La Boca is ook overdag niet veilig. Maar El Caminito is dat wel. Het is daar zelfs zo dat je als argeloze toerist vaak tegen gehouden wordt door de politie als ze zien dat je de straatjes uitloopt. Dus doe dat gewoon niet. Ga gewoon per bus of taxi rechtstreeks naar die straatjes en laat je daar afzetten. En verder moet iedereen genieten van die heerlijke stad!

 3. says: Nathalie

  Buenos Aires, mooi stad! Alleen jammer van zijn taxichauffeurs zeg ik altijd 😉 In 2012 voor het eerst in deze stad geweest en meteen helemaal fan! Ik wist dan ook zeker dat ik hier nog eens terug zou komen. Afgelopen jaar was het zo ver, maar wat viel BA toen tegen! Een stuk meer armoede zoals Loes zegt. Wat een verschil met 2 jaar daarvoor! Ik wilde er dan ook nooit meer naartoe 😉 In maart van dit jaar gaf ik het toch nog een kans, dit keer met de locals, en ik werd weer helemaal verliefd. Leuke tips Sieds en ik zou ook zeker een tour door het Boca’s stadion aanraden!

  1. Zo gek he, dat zo’n mooie een stad in zo’n korte tijd kan veranderen. De ene keer wordt je verliefd op een stad en op een ander later moment valt het dan zo tegen.. Jammer dat BA nu meer armoede kent, dan toen ik er was, maar het is wel de realiteit en dan maakt de stad ook onveiliger. Fijn om te lezen dat je weer helemaal verliefd bent op Buenos Aires én jij bedankt voor jouw tip, leuk! 🙂

 4. Ik vond BA zo’n geweldige stad! Jammer dat het te ver weg is om een city trip naar te doen, want zou er graag nog eens terug keren. Ik was vooral erg blij met de brede keuze aan vegetarische restaurants daar waar het gros van de Argentijnen toch de steak voor je neus zetten. Het uitgaansleven is me ook goed bevallen. Het viel me wel op dat dat echt pas heel laat in de nacht begint. Ik vond Palermo ook heerlijk, om in de parken te chillen. Goeie herinneringen!

  1. Ik vind het ook een heerlijke stad! 🙂 Ja zo jammer dat het te ver weg is om even een weekend naar toe te gaan. Ik geef toe dat ik tijdens mijn reis ook de nodige steaks naar binnen heb gewerkt, gelukkig kun je in BA meer dan goed terecht als je vegetarisch wilt eten. Enne dat nachtleven beviel mij ook wel haha.. top! 🙂

 5. says: Milene

  Leuk lijstje =) Ik heb gewoond in Buenos Aires en mis dan ook echt wel 1 heel groot en erg belangrijk ding: Asado!!! Dé lekkerste barbecue van de hele wereld met wijn en wie weet ook wel een, voor niet iedereen, lekkere mate!
  ps. je hebt gelijk hoor La Boca is hartstikke leuk om doorheen te lopen, niet alleen de toeristische straat maar verder ook. En gevaarlijk? Ach dat is het in de bijlmer in Amsterdam ook!

  1. Dank je Milene! 🙂 Ah wat gaaf dat je er zelf gewoond hebt, dan weet je zeker weten de mooiste plekjes wel te vinden. Jaah de asado hoort er stiekem ook wel bij hè. Helaas had ik er zelf te weinig tijd voor om daar van te genieten, maar het lijkt me echt heerlijk!
   Ps. Ben ik helemaal met je eens Milene! Overdag heb ik me niet onveilig gevoeld en ik vond het erg leuke wijk. 🙂

 6. says: Anne

  Helaas nog niet geweest maar staat wel heel hoog op mijn lijstje! Heb nog overwogen om dit najaar er naar toe te gaan maar toch andere keuzes moeten maken.

  Ik ga dit artikel zeker onthouden, want ooit….!!!

  1. says: Sieds

   Het is zo’n gave stad Anne! Ik begrijp je helemaal hoor, mijn lijst zet mij ook aan tot het maken van keuzes.. 😉 Ik kan je zeker aanraden de stad een keer te bezoeken.

 7. Ben al meerdere keren in BA geweest maar vind het niet zo … met name de laatste keer, nog geen jaar geleden. De criminaliteit is er enorm toegenomen en ik voelde me nauwelijks nog veilig op sommige plekken. Jammer, want BA heeft zoveel potentie. Santiago vind ik leuker, kleinschaliger en zelfs toen ik daar alleen was heb ik me niet onveilig gevoeld. Toevoeging nog aan de leuke dingen om te doen: een fietstocht maken met een Nederlandse gids, vooral als je maar kort de tijd hebt!

  1. says: Sieds

   Ik hoor meer van zulke verhalen dat de armoede en criminaliteit enorm is toegenomen, zo jammer! Santiago vond ik ook heel leuk, wat kleinschaliger idd en ook ik heb me daar niet onveilig gevoeld. Ik vond de stad een gemoedelijke sfeer hebben. Bedankt voor je goede tip, vooral als je weinig tijd hebt is de stad per fiets verkennen een ideale optie! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *